Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликає усіх людей світу, незалежно від національності, запалити свічку скорботи за убієнними голодом


Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко закликає усіх людей світу, незалежно від національності, від громадянства, у День пам’яті жертв Голодомору запалити свічку скорботи та пригадати пам’ять безневинно убієнних голодом.

Про це йдеться у зверненні голови уряду з приводу вшанування жертв Голодомору.

«Кожного року наприкінці осені ми вшановуємо пам’ять мільйонів безневинно закатованих найстрашнішою смертю – голодом. Увесь український світ, по всій земній кулі, схиляє голову у скорботі, пригадуючи імена тих, у кого відібрала життя радянська система у 1932-33 роках. Це святий обов’язок кожної людини, яка має серце та душу», – зазначається у зверненні.

Прем’єр-міністр наголосила: «Голодомор 1932-33 років був справжнім геноцидом українського народу. Спрямований на те, щоб знищити волелюбний дух українців, поставити знесилений народ на коліна у покірному служінню тоталітарній системі. Розірвати генетичну пам’ять поколінь, де була вписана державність Київської Русі, Козаччини, національно-визвольних змагань 1917-1920-х років. Після того, як на початку ХХ сторіччя ми втратили державність, нас продовжували упокорювати голодом».

За словами Юлії Тимошенко, «трагізм і жорстокість Голодомору у тому, що в найбагатшій на хліб землі, житниці Європи, люди вмирали без шматка хліба, без жменьки зерна». «Беззаперечними є штучність цього голоду і диявольський цинізм тодішньої влади», – наголосила Прем’єр-міністр і додала: «Наша шана тим, хто не дожив, і хто не народився, вимірюється не лише помпезністю пам’ятників і меморіалів, а насамперед глибиною нашої пам’яті та щирістю скорботи».

Вона закликала всіх у хвилину мовчання звернутися до Бога з молитвою за душі тих, хто став жертвою геноциду.

«Наш національний смуток, наша печаль над гігантською братською могилою з кількома мільйонами убієнних голодом співвітчизників – безмежні», – сказано у зверненні.

«Голодомор – це великий, страшною, не людською ціною здобутий урок для кожного з нас: бережімо нашу українську державність! Бережімо, як власне життя, як свою душу. Тільки вона є гарантом того, що подібне страхіття, подібна катастрофа не повториться ніколи», – наголосила Юлія Тимошенко.
XS
SM
MD
LG