Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь запроваджує реформи до приїзду Берлусконі


Білоруський парламент за кілька годин до візиту до Мінська прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі ухвалив у першому читанні ліберальні поправки до виборчого законодавства, на яких наполягали в Євросоюзі. Сильвіо Берлусконі – перший західний лідер, який відвідує з офіційним візитом Білорусь за останнє десятиліття.

Після другого читання закон має бути підписаний президентом і відтак набуде чинності.

«Ми ухвалили по максимуму всі пропозиції, які висував Євросоюз та ОБСЄ. В декотрих випадках ми пішли навіть далі», – сказала журналістам голова Центрвиборчкому Лідія Єрмошина після голосування в парламенті у понеділок.

Ухвалені в першому читанні поправки до виборчого кодексу дозволяють значно спростити реєстрацію кандидатів, дозволити їм самостійно фінансувати виборчі кампанії, і, серед іншого, також розширити можливості контролю за підрахунком голосів.

За словами голови ЦВК, лібералізація виборчого законодавства частково позбавить Захід та опонентів влади приводу підстав для критики.

ЄС запровадив мораторій на візові санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка та його оточення, а це, в свою чергу, дало можливість білоруському лідерові покінчити з багаторічною дипломатичною ізоляцією Заходу та здійснити навесні цього року візит до Італії.

Сильвіо Берлусконі – перший західний лідер, який відвідує з офіційним візитом Білорусь за останнє десятиліття.
XS
SM
MD
LG