Доступність посилання

ТОП новини

Депутати взялися за закони про 200 мільйонів і 200 мільярдів


Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 3 грудня 2009 року.
Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 3 грудня 2009 року.

Київ – У четвер замість мільярду гривень депутати після тривалих суперечок ухвалили в першому читанні рішення про виділення на подолання епідемії грипу 200 мільйонів гривень. Натомість міністр охорони здоров’я Василь Князевич зажадав на свою галузь понад три мільярди, проте подякував і за двісті мільйонів. Також депутати розпочали розгляд у другому читанні закону про державні закупівлі, довкола якого було багато корупційних скандалів.

Замість уже остаточно відхиленого урядового законопроекту про виділення на боротьбу з епідемією грипу одного мільярда гривень депутати ухвалили в першому читанні альтернативний проект – про виділення 200 мільйонів гривень. За словами автора законопроекту депутата-регіонала Миколи Азарова, цих коштів на даному етапі цілком достатньо.

Міністр охорони здоров’я Василь Князевич зазначив, що боротьба з епідемією грипу потребує значно більших коштів. «По розрахунках міністерства охорони здоров’я, для того, щоб ми втримали і виправили ситуацію до березня місяця нам потрібно 3 мільярди 852 мільйони, – заявив міністр. – Напередодні другої хвилі тільки на вакцину, якою можна прищеплювати дітей та вагітних, вистачить на півтора мільйони доз цих коштів, які ви сьогодні виділяєте. І за це вам велика вдячність».

Перед цим депутати не подолали вето Президента на закон про мораторій на ріст цін на ліки. Наприкінці жовтня депутати ухвалили закон, яким на період фінансової кризи запровадили мораторій на підвищення цін на всі види ліків. Президент ветував цей закон, зазначивши, що це може спричинити зникнення з обігу окремих видів ліків, появи фальсифікату та поширення контрабанди. Цього разу за подолання вето не голосувала фракція БЮТ.

Тож, боротися з другою хвилею епідемії грипу і медикам, і громадянам доведеться в економ-режимі.

До закону про держзакупівлі багато застережень

Серед інших законопроектів варто сказати про початок розгляду у другому читанні закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». За даними Рахункової палати, у сфері держзакупівель обертається близько 200 мільярдів гривень.

Варто зауважити, що законопроект поставили на розгляд серед останніх, і вранці депутати казали, що напевно до його розгляду цього дня не дійде. Голова профільного комітету бютівець Сергій Осика навіть утримався від коментарю, коли Радіо Свобода звернулося до нього в кулуарах. Бо, мовляв, він поспішає, а законопроект, мабуть, сьогодні не розглядатимуть. Натомість до розгляду закону дійшло, коли більшість журналістів та телекамери вже пішли з Верховної Ради.

Довкола теми держзакупівель було дуже багато скандалів та звинувачень у корупції. Попередній закон про держзакупівлі вимагав скасувати Президент як корупційний, а коли навесні 2008 року відбувалося скасування закону, то до парламенту особисто прибула прем’єр Юлія Тимошенко. Доволі критичні зауваження до цього законопроекту має й Головне юридичне управління парламенту. Наприклад, що «законопроектом передбачається створення «квазідержавного» органу оскарження, який не належить до жодної гілки влади, але наділений владними повноваженнями», або «регламент роботи органу оскарження має визначатися рішенням самого органу оскарження».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG