Доступність посилання

ТОП новини

Мільярд на грип депутати дали, але не Тимошенко, а Князевичу


Юлія Тимошенко під час виступу перед депутами Верховної Ради України, 3 листопада 2009 року.
Юлія Тимошенко під час виступу перед депутами Верховної Ради України, 3 листопада 2009 року.

Київ – Верховна Рада виділила у вівторок мільярд гривень на протиепідемічні заходи. Перед цим парламентарі заслухали звіт прем’єра Юлії Тимошенко про боротьбу з епідемією грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Опозиційна Партія регіонів залишилася невдоволеною звітом і заявила, що замість прем’єра вони воліли б почути фахівців-епідеміологів. За словами депутатів, в Україні загалом і в сесійній залі парламенту зокрема відбулася політизація вірусу.

Звітуючи перед парламентом Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що у 8 із 9 областей, де у зв’язку з епідемією оголошено карантин, спостерігається тенденція до зменшення кількості осіб, що захворюють за один день. Єдиною областю, у якій поки що спостерігається тенденція до зростання хворих, є Волинська область. За словами прем’єра, від початку епідемії померла 71 особа. Юлії Тимошенко зазначила загалом статистика смертності від грипу є невтішною.

«За 9 місяців 2007 року від грипу і ускладнень померли 4 720 людей. За 9 місяців 2009 року померли від грипу і ускладнень 3 822 людини. Це статистика зафіксована Держкомстатом – цифри можна перевірити. Тоді питання: чому ми вводили епідеміологічний стан в 9 областях і карантин? Саме тому, що щоденна кількість захворювань перевищує епідемічний поріг», – заявила голова уряду.

Гроші під пильним контролем

Звертаючись до депутатів, Юлія Тимошенко пояснила, що кошти необхідні на протиепідемічні заходи будуть перебувати під пильним контролем не лише урядових структур.

«Цей мільярд потрібен на чотири першочергові заходи: це ліки, це медичне обладнання, це підготовка додаткових лікарняних ліжок, і це, в тому числі, для міністерства з надзвичайних ситуацій, – зауважила Тимошенко. – Я просила би ці гроші виділити. Всі вони знаходяться під контролем. Тому що з одного боку є Генпрокуратура, з іншого – Рахункова палата. Ви не можете запідозрити, що це є складові урядової влади. Це є достойні контролюючи органи».

Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 3 листопада 2009 року.
Під час обговорення в парламентській залі дійшло до з’ясування того, депутатам із яких фракцій належать фармацевтичні підприємства, котрі не забезпечили країну всім необхідним, а тепер, вочевидь, їх господарі наживуться на проблемі.

В кінцевому результаті Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету і виділила 1 мільярд гривень на боротьбу з епідемією грипу. Проте пропозиція виділити кошти у резервний фонд Кабміну не підтримали фракція Партії регіонів та частина фракції НУНС. Депутати казали, що Тимошенко їх пустить на виборчі цілі. Відтак гроші виділено Міністерству охорони здоров’я. Також фракція Партія регіонів відкликала проект постанови про відставку міністрів охорони здоров’я та з питань надзвичайних ситуацій.

Епідемія в політичному вимірі

Загалом, регіонали залишилися невдоволені ні звітом прем’єра, ні роботою уряду. «Нагнітання ситуації зараз, в якій би вона виглядала великою рятівницею нації, просто вигідно Тимошенко, – зазначила депутат-регіонал Ганна Герман. – Оскільки вона програє. Її рейтинги низькі. Ми отримали деяку інформацію, що ролики про епідемію грипу були готові декілька тижнів тому. Я хотіла сьогодні запитати про це Тимошенко, але нажаль мені не дали слова».

Проте депутати-бютівці, що мають відношення до виборчого штабу, заперечили інформацію про те, що відео-ролики про грип було зроблено заздалегідь. «Брехня повна!, – прокоментував інформацію Ганни Герман депутат із фракції БЮТ Сергій Соболєв. – Я знаю, що, коли тільки відбулося перше екстрене засідання надзвичайної комісії, а потім і уряду (це минулого тижня) – це було одне з рішень, яке ухвалив уряду: дати соціальну рекламу».

Інший бютівець, віце-спікер Микола Томенко заявив, що депутати політизують грип.

Депутати рахують хворих колег

Цього дня в захисних масках були майже всі працівники охорони парламенту. А серед парламентарів мало хто їх вдягнув. Бютівець Олег Ляшко, один із тих народних обранців, які вдягли захисні маски, вважає, що його колеги дарма легковажать заходами безпеки.

«У Верховній Раді зараз десь 400 депутатів. Я думаю, що мінімум чоловік 20-30 із них хворі. У мене за спиною сидить кашляє один, інший попереду – соплі витирає», – розповів журналістам Олег Ляшко.

Проте більшість народних обранців вважають, що наразі вдягати захисні маски у будівлі парламенту передчасно.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG