Доступність посилання

ТОП новини

Україна та ЄС готові перейти від домовленостей до практики – Огризко


Київ – У Києві відкривається саміт «Україна – ЄС». Серед головних питань – угода про асоціацію, зона вільної торгівлі та візи. Також Євросоюз має на меті поглибити співпрацю з Україною в енергетичній галузі та навколо проблем клімату. Перспективи саміту в ефірі Радіо Свобода прокоментував Володимир Огризко, перший заступник секретаря РНБО, колишній міністр закордонних справ України.

– Мені здається, сьогодні буде дуже важливий день у відносинах України з Європейським Союзом. Тому що керівники і України, і ЄС зроблять аналіз досягнутого. Як і міжнародні експерти, я також стверджую, що ми зробили немало, ми серйозно просунулись до того, щоб розпочати практичну роботу з ЄС у тих напрямках, щодо яких ми вже домовились.

Я сьогодні братиму участь у роботі саміту. Сторони розглянуть прогрес, досягнений при підготовці угоди про асоціацію.

На сьогодні фактично завершена робота над політичним блоком цієї угоди. Залишається частина економічна, де йтиметься про зону вільної торгівлі, але й тут ми зробили не те що «певний», а доволі серйозний прогрес. Мені здається, що нам залишилось насправді не так і багато.

Думаю, сьогодні будуть звірені годинники, буде визначений темп нашого наступного руху, а він буде високий. І ми впродовж уже найближчих місяців підійдемо до завершення цієї роботи.

Іще дуже важливо те, що вже зараз ми почнемо практичне виконання тих положень, які погоджені. Тому що буквально кілька днів тому Україна та ЄС домовились про механізм початку реалізації цих положень, які є вже узгодженими.

– Чи будуть на сьогоднішньому саміті «Україна-ЄС» підписані якісь конкретні угоди?

– Так, планується підписати щонайменше одну угоду про співпрацю в правоохоронній сфері. На черзі, всередині грудня, рішення про приєднання України до Енергетичної хартії, далі, в силу об’єктивних обставин, – кілька документів, які будуть підготовлені й підписані незабаром.

– Європейські експерти стверджують, що багато чого в співпраці України з ЄС залежить від президентських виборів. Що можуть змінити ці вибори?

– На мою думку, вони нічого не можуть змінити. Тому що курс на європейську інтеграцію був, є і залишиться визначальним для руху нашого суспільства.

Це не те питання, яке можна змінювати залежно від можливої зміни керівництва держави. Це вибір українського суспільства, вибір українського народу, і жодна з політичних сил, крім маргінальних (а ми на них увагу не звертаємо), чітко і ясно заявила, що ми продовжуємо свій курс в Європу.

Тому що це курс, який нам необхідний, це курс реформ, які ми повинні робити. А європейська сторона, безумовно, розраховуючи, що цей курс буде інтенсивним, надасть нам необхідну допомогу.

Я далекий від того, щоб казати, що всі питання вирішені. Правильно згадати і про візовий момент, і про окремі моменти щодо зони вільної торгівлі – все ще попереду. Але прогрес, безумовно, є очевидним.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG