Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр обіцяє скоротити зарплати високим державним службовцям


Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, 16 листопда 2009 р.
Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, 16 листопда 2009 р.

Лондон – Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун пообіцяв залатати величезну дірку у британському державному бюджеті й покінчити із практикою надмірної винагороди за роботу в деяких ділянках громадського сектору. Зокрема, найвищій ланці державних службовців уряд планує скоротити оплату на 20 відсотків.

Британський прем’єр Ґордон Браун оприлюднив план модернізації найвищої ланки державної служби. Він заявив про відкладення низькопріоритетних програм, щоб показати, яким чином його уряд Лейбористської партії планує вдвічі скоротити великий дефіцит бюджету. Браун пообіцяв за час роботи наступного складу парламенту (а наступні вибори мають відбутися у травні 2010 року) заощадити до 12 мільярдів фунтів стерлінгів.

Браун наголосив, що у майбутньому зарплати посадовців на громадській службі розміром понад 150 тисяч фунтів стерлінгів на рік (це – майже 250 тисяч доларів) та преміальні, вищі за 50 тисяч фунтів, вимагатимуть схвалення від міністрів уряду (за британською системою всі міністри обов’язково є політиками й депутатами парламенту).

Прем’єр-міністр також зазначив, що організації, які платять такі високі зарплати, витрачаючи гроші платників податків, будуть названі і піддані публічному осуду.

Проте Джонатан Боум, генеральний секретар профспілки FDA, яка захищає інтереси високих державних службовців, сказав, що його не обходять обіцянки прем’єра. «До наступних загальних парламентських виборів залишилося лише 22 тижні. Мені здається, що за цей час мало що станеться, – зазначає він. – Тож справжні рішення ухвалюватимуться після виборів. Думаю, те, що ми бачимо сьогодні, це якісь прагнення, бажання мати яскраві заголовки у мас-медіа, як частку виборчої кампанії».

Дальші скорочення видатків із громадських коштів

Серед інших заощаджень, які планує британський уряд, є переведення більшої частини державних установ у режим онлайн, скорочення на 50 відсотків оплати за консалтингові послуги і 25-відсоткове заощадження на маркетингу.

Браун сказав, що кошти, які часто йдуть на невиправдано високу плату державним службовцям, мають іти на систему здоров’я, освіту, охорону громадського порядку та соціальні служби.

Пропозиції Брауна оприлюднені перед оголошенням передбюджетного звіту міністром фінансів, що має відбутися в середу. Як очікують, у ньому буде підтверджено, що річний державний борг перевищить 175 мільярдів фунтів.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG