Доступність посилання

ТОП новини

Кримчани мітингували на підтримку Загальної декларації прав людини


Мітинг на підтримку Загальної декларації прав людини, Симферополь, 10 грудня 2009 року
Мітинг на підтримку Загальної декларації прав людини, Симферополь, 10 грудня 2009 року

Сімферополь – У Сімферополі згадати Загальну декларацію прав людини у день 59-ї річниці її ухвалення прийшли кілька сотень кримчан. Меджліс кримськотатарського народу і кримська організація Народного руху України провели на центральному майдані адміністративного центру автономії мітинг проти дискримінації і порушення прав людини.

На мітинг прийшли переважно ветерани кримськотатарського національного руху і місцеві правозахисники. Людей було не дуже багато – не більше 2-3 сотень, але було чимало гасел із засудженням тоталітаризму і вимогами до влади дотримуватися Загальної декларації прав людини. Мітинг проходив під девізом: «Відстояти різноманіття, покласти край дискримінації!»

Адаліє-ханум
75-літня Адаліє-ханум розповіла, що ні вона, ні її діти не отримали компенсації ні за втрачене майно, ні за роки суворого режиму спецпоселення. «Ось сьогодні день захисту прав людини. Оскільки ми із 1944 року й досі не реабілітовані, немає ні на що прав, весь час нас дискримінують, то прийшли захищати свої права. Але влада нас не бачить і не чує», – зазначає жінка.

Леонід Пилунський
Лідер кримського Руху Леонід Пилунський нагадав, що за комуністичних часів за саме зберігання Декларації, попри те, що Радянський Союз підписав її, можна було потрапити за грати. «Я тоді її бачив лише в рукописному виді. Комуністична влада просто ховала Декларацію від людей, не дозволяла друкувати, переслідувала тих, хто її лише згадував», – зазначає пан Пилунський.

Права цілого народу досі не відновлені

На мітингу йшла мова насамперед про права раніше депортованих громадян, які в Україні досі не відновлені – кримські татари досі не реабілітовані і не отримали якихось відшкодувань. Законодавці так і не прирівняли їх до незаконно репресованих за політичною ознакою.

Молитва в пам'ять жертв комуністичного режиму
Люди говорили, що загинули їхні рідні, у них відібрали майно і чесні імена. Кримськотатарський народ зазнав десятиліть насильницького утримання у місцях вислання. Це супроводжувалося масовими репресіями, позбавленням прав на національний розвиток. І вже в умовах незалежної України наслідки раніше вчинених злочинів так і не усунуті, наголошували учасники мітингу.

Було ухвалено резолюцію, в якій зазначено, що й досі частина кримчан зазнає дискримінації за релігійною, мовною та етнічною ознакою. Саме тому держава зобов’язана відновити права кримськотатарського народу, депортованого за часів радянської влади, для чого слід ухвалити відповідний закон.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG