Доступність посилання

ТОП новини

Який інноваційний проект в Україні став найгучнішим; скільки держава недодає на потреби суддів (огляд преси)


Київ – Жоден інноваційний проект в Україні не обростав такою кількістю гучних скандалів, як проект поновлення глибоководного суднового ходу Дунай – Чорне море і його реалізація. Як згадує газета «Голос України», через фінансовий дефіцит, що виник від неправильних управлінських рішень, роботи вже наприкінці 2004 року практично були припинені. Повені 2005 року за відсутності огороджувальної дамби зрівняли морський канал майже до природного первісного рівня. Тобто вся робота з його поновлення пішла, образно кажучи, у пісок. Саме там опинилися й мільйони державних гривень. Докладніше про причини – в статті «Кому вигідно розігрувати «Дунайську карту»?»

Судова система в Україні перебуває на задвірках державної уваги – як інформує газета «День», лише третина приміщень судів забезпечена нормальними умовами для роботи. Що й не дивно, адже фінансування судів відбувається на 25 відсотків від потреб. Судді найбільш завантажених, так званих місцевих судів загальної юрисдикції, нерідко розглядають по 300 й більше справ на місяць. Усього ж 8 з половиною тисяч українських суддів щороку проводять 8–9 мільйонів справ. Цікаво, що приблизно стільки ж розглядається й судами Китаю, проте суддів там понад 190 тисяч.

Є кілька важливих тем, які чіпляють за живе практично кожну людину. Наприклад, мовне питання або ж проблеми платної медицини. І це чудово відомо політикам: граючи на кількох болючих питаннях, вони успішно піднімають свої рейтинги. Останнім часом, як пише газета «Нова», до переліку «ударних тем» приєдналася й освіта. Напередодні президентських виборів багато кандидатів включають у свої програми обіцянки повернути в школи стару 10-річку. Мовляв, радянська система добре себе зарекомендувала, і українцям ні до чого ці новомодні виверти. Чи насправді це так, журналісти розповідають у рубриці «Вік живи, вік навчайся».

У Києві незабаром з’являться ще 52 нові церкви. Всього ж їх буде 250. Чиїх конфесій будуть храми, визначатимуть на громадських слуханнях самі кияни. Однак експерт газети «Сегодня» переконаний, що ніхто не буде дотримуватися правил, а будуватимуть ті конфесії, які більше заплатять.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG