Доступність посилання

ТОП новини

Із Закарпаття до Лапландії надіслали 6 тисяч листів Святому Миколаю


«Миколай Чудотворець», автор роботи Юлія Бодретдинова
«Миколай Чудотворець», автор роботи Юлія Бодретдинова

Ужгород – Сьогодні з Ужгорода помічники святого Миколая відправили понад 6 тисяч листів, які написали до чудотворця закарпатські діти. До них за роки проведення акції вже не раз долучилися й маленькі жителі сусідніх областей і навіть сусідніх країн. Таку добру справу започаткували викладачі Ужгородського національного університету та громадська організація «Панонія» – щоб підтримати віру дітей у диво.

Понад 6 тисячі листів до Святого Миколая, які написали діти, помічники чудотворця сьогодні урочисто відправлять до далекої Лапландії, де, за вже новітніми переказами, нібито й живе цей Святий (а для когось це Санта Клаус чи Дід Мороз). До вчорашнього дня свої побажання маленькі мешканці краю надсилати організаторам акції «Напиши листа Святому Миколаю», котрі вже 13-й рік поспіль беруть на себе зобов’язання переправити листи за належною адресою.

«Місто Рованієні, провінція Лапландія, Республіка Фінляндія має чудову атракцію – листи дітей, які пишуть Миколаю. 13 років організовувала цю акцію громадська організація «Панонія» та кафедра туризму Ужгородського національного університету, й це призвело до того, що Україна потрапила у цю категорію листів, які читає Святий Миколай чи Дід Мороз, чи Санта Клаус українською мовою», – зазначає керівник організації «Панонія», викладач Ужгородського національного університету, соціолог Федір Шандор.

Деякі діти попросили в Миколая подарувати їм батьків

Самі помічники кажуть, що не мають права відкривати листи, читають хіба що листівки. Традиційно бажання дітей не змінюються: з року в рік вони просять миру та здоров’я, а ще купу солодощів. Є й такі, котрі розповідають, що були чемним упродовж цілого року, тому за це хотіли б отримати новий мобільний телефон чи фарфорову ляльку.

Щоправда, один лист до Святого Миколая, надісланий ще кілька років тому, досі закарпатським помічникам чудотворця згадується зі сльозами на очах. «Один із найзворушливіших листів, який прийшов на адресу помічників Миколая, – лист від п’ятьох діточок, писала їхня старша сестричка, вони просили тата й маму, бо батьки загинули в автоаварії», – розповів Федір Шандор.

За його словами, акція була задумана з єдиною метою: підтримати віру малечі в свято, в диво, у те, що існують добрі сили на світі. І це цілком вдається, бо щороку зростає кількість листів до Святого Миколая й розширюється географія районів, із яких пишуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG