Доступність посилання

ТОП новини

2009-й для долара став американськими гірками


Прага – Від посилення до падіння і навпаки – нинішній рік для долара аналітики порівнюють із американськими гірками. Початок 2009-го для американської валюти був сприятливим. Завершує рік долар також не найгіршими позиціями. Однак експерти застерігають: ризики, які можуть штовхнути американську валюту донизу, залишаються.

Початок глобальної фінансової кризи, який припав на кінець 2008 року, пішов на користь доларові. Адже через відносну безпеку американської валюти інвестори уникали ризикованих ринків.

У лютому долар сильно зміцнився відносно євро, за яке давали лише 1,25 долара. Це сталося після того, як центральна банківська система Сполучених Штатів запровадила невідкладні заходи для боротьби з кризою та падінням економіки. Йшлося про зниження процентних ставок та запуск програми, що означала по суті друкування сотень мільйонів доларів для фінансування державних боргів.

Але після того, як економіка почала демонструвати перші ознаки відновлення, інвестори відвернулися від долара на користь інвестицій, які обіцяли високі прибутки.

«Цього року, особливо починаючи з періоду ухвалення заходів щодо стабілізації економіки та зниження процентної ставки до нуля, долар фактично став для інвесторів та трейдерів консолідованою валютою. Вони позичали у доларах і використовували ці кошти, як високоприбуткові інвестиції у фондові ринки, ринки товарів та валютні операції», – зазначає аналітик інвестиційної компанії VTB Capital у Лондоні Ніл Маккіннон.

У жовтні американська валюта знову почала втрачати позиції. Ціна євро вже становила понад 1,50 долара. Проте падіння долара все одно було менш драматичним, ніж очікували, говорить експерт відомого лондонського аналітичного центру «Чатам Гаус» Ванесса Россі.

«Поштовх, який стався влітку, був дуже швидким, так що були побоювання, що долар падатиме ще сильніше і швидше. Але сьогодні ми бачимо, що цього не сталося. Ми могли спостерігати протягом останніх шести місяців, як долар повертається на докризові позиції», – зазначає Ванесса Россі.

Позиція зміцнились – ризики лишилися

Останні тижні були вдалими для долара. Протягом грудня його позиції знову зміцнилися. Співвідношення долара до євро склало 1,43.

Трейдери пояснюють це шквалом поганих новин із єврозони. Греція має низку проблемних боргів. А такі європейські країни, як Ірландія, Іспанія та Португалія, опинилися у надзвичайній скруті через високий дефіцит.

Натомість новини, які надходять зі Сполучених Штатів, надихають. Ідеться про скорочення безробіття та зростання роздрібної торгівлі. Це дає впевненість, що американська економіка виходить із рецесії.

Але, на думку аналітика із вашингтонського Інституту міжнародної економіки імені Петерсона Джона Вільямсона, існує низка інших ризиків, які можуть вплинути на американську валюту.

«Думаю, було б дуже поспішно говорити, що небезпека для долара минула. Я сумніваюся, що це може статися у короткостроковій перспективі, але якщо дефіцит знову збільшиться, знову почнуться розмови про послаблення долара», – говорить Джон Вільямсон.

Тож, що буде з доларом? І чи варто людям тримати доларові заощадження, чи краще позбутися їх?

Однозначної відповіді аналітики давати не беруться. Але зазначають: найближчі шість місяців для американської валюти стануть вирішальними.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG