Доступність посилання

ТОП новини

Перше вересня – першого січня, або зі столітнього маєтку – у нову школу


Будівельники запрацювали на школі в Тинному якраз у день приїзду депутатів. Фото 11 грудня 2009 року
Будівельники запрацювали на школі в Тинному якраз у день приїзду депутатів. Фото 11 грудня 2009 року

Рівне – Під ялинку нову школу принесе мешканцям села Тинного на Рівненщині Дід Мороз. Подарунка могло б не бути, якби обласні депутати не розпочали розслідування чому будівництво приміщення, яке мали здати першого листопада, «заморозили» до грудня.

Народжуваність у Тинному Сарненського району – одна з найвищих в Україні. Сільський музей у Тинному не працює – там розташували класи.

Решта вісімсот дітлахів опановують науку в столітньому панському маєтку, розповідає директор цього навчального закладу Любов Шутько.

Майбутня нова і стара (ззаду) школи в Тинному. Фото 11 грудня 2009 року
Навчаються в три зміни – третя закінчується о дев’ятій вечора. Тому відкриття нової школи чекають усі, хто втомився від такого «недитячого» графіка.

Обіцянка-цяцянка

Влада пообіцяла тиннівцям першу чергу нової школи першого листопада. Однак наприкінці вересня з управління будівництва та архітектури Рівненської облдержадміністрації надійшов лист, у якому сповіщалося: фінансування з держбюджету на подальше будівництво зупинене.

Голова Сарненської районної держадміністрації Петро Рухер запевняє: зупинка сталася з вини Києва, а будівельники «чекали відновлення фінансування зі стабілізаційного фонду».

Але ж будівництво велося солідарно, зауважує голова бюджетної комісії обласної ради Олег Хомич, і в цей час на рахунках будівельників були гроші і з обласного, і з районного бюджетів. «По бюджетному розпису 764 тисячі гривень, які на сьогодні жодним чином не використані», – зауважує він.

Наявні кошти економили… про всяк випадок

Так, кошти були, зізнається генпідрядник Олег Жошко. Але їх… економили – до грудня, на той випадок, якщо раптом у грудні бюджетні гроші не надійдуть, то, мовляв, буде чим розплачуватися з людьми.

Будівництво «по-українськи» полягає не лише в цьому. Скажімо, приміщення штукатурили й клали підлогу за незмонтованого опалення і недоробленої покрівлі, розповідав депутат обласної ради Анатолій Дем’янчук.

Будівельники відновили роботу саме того дня, коли до них завітали депутати. За кілька днів на сесії обласної ради народні обранці поставили питання по негайне завершення будівництва. Голова обласної ради Олександр Данильчук вважає, що причин для паніки немає, а вся справа у ментальності будівельників: мовляв, звикли всі об’єкти здавати із запізненням.

А все ж депутати вирішили звернутися до контрольних органів із проханням провести перевірку фінансування будівництва і дати оцінку якості і термінам проведених робіт. Чому загальмувалося будівництво першої черги школи, спроектованої на 1100 місць, нині з’ясовує обласне контрольно-ревізійне управління.

Щойно з державного стабілізаційного фонду на завершення будівництва першої черги школи у Тинному надійшла уся необхідна сума. Тож до тиннівських дітлахів Дід Мороз обіцяє прийти не з порожньою торбиною.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG