Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки холодів на Донеччині: 11 загиблих і десятки потерпілих


Донецьк – У Донецькій області з середини грудня від обмороження загинули 11 осіб. Це найбільший показник з усіх регіонів України. Ще понад півсотні людей потрапили до лікарень з симптомами переохолодження. Серед постраждалих – літні люди, бездомні та водії, які замерзали в автомобілях. У донецькому управлінні охорони здоров'я кажуть, що кількість жертв може бути набагато більшою, бо деякі населені пункти залишаються відрізаними від цивілізації. Від загострення ситуації минув майже тиждень, а на Донеччині досі не можуть розчистити всі шляхи і прибрати сміття.

Найбільше від холодів потерпають соціально незахищені верстви населення, зокрема бездомні. За офіційними даними, їх на Донеччині близько 6 тисяч. На долю бездомних припадає 90 % тих, хто щороку гине від морозу. Як розповів Радіо Свобода директор Донецького притулку для тимчасового проживання і реабілітації бездомних осіб Микола Федорук, снігопад відрізав заклад, яким він керує, від цивілізації. У притулку, що на краю міста, досі є вільні місця. Під час негоди бездомні просто не можуть туди потрапити. На думку Федорука, найбільша проблема системи реабілітації цих людей – недостатня кількість центрів допомоги людям без житла, де вони могли б перепочити.

«Катастрофічно не вистачає соціального житла. У кожному місті має бути дім, де ці люди могли б жити, отримати реєстрацію, щоб влаштуватись на роботу, піти до лікарні і вчити дітей», – розповів Федорук.

Торік у Горлівці, Маріуполі і Краматорську місцева влада закрила центри допомоги людям без домівок на базі правоохоронних органах. У міліції бездомних перевіряють на причетність до злочинів і… відпускають жебракувати незалежно від того, яка температура за вікном.

Сотня прибиральних машин – в нікуди?

Медики лікарні імені Калініна, що в центрі Донецька, згадують ночі 18 і 19 грудня, коли доводилось допомагати десяткам пацієнтів із вивихами, переломами і обмороженням. Місто стояло в пробках, люди мерзли.

Виявилось, що понад 100 одиниць прибиральної техніки, яка нібито цілодобово чергує, нездатні врятувати мільйонне місто від негоди.
« Техніку вивели на вулиці. Але в цей час починався робочий день і вся техніка почала збиратися з околиць міста. В результаті, була забита вся дорога. Ми вирішили прибрати техніку, бо нічого, окрім заторів, вона не зробила», – сказав начальник КП «Дорожньо-ремонтне управління» Сергій Скиданов.

Мер Донецька звинувачує в усьому водіїв, які залишали автівки на дорозі. Та дехто з них навіть замерз у машині.

Поки урядовці обґрунтовують свої дії у пік негоди, дорога до єдиного донецького притулку для бездомних досі не розчищена. Місто потопає в смітті, бо снігоприбиральна техніка ще не дійшла до всіх кварталів. Через те настрій донеччан не покращуються: люди хочуть, щоб винних таки покарали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG