Доступність посилання

ТОП новини

Майдан, «антимайдан» і «майданчики» у планах кандидатів


Ялинка на Майдані Незалежності, Київ, 19 грудня 2009 року.
Ялинка на Майдані Незалежності, Київ, 19 грудня 2009 року.

Київ – Чим ближче до виборів, тим частіше кандидати згадують про Майдан. Юлія Тимошенко збирається зустрічати на столичному Майдані Незалежності Новий рік. А Віктор Янукович заявляє про те, що очолювана ним політична сила готує Антимайдан. Можливість організації масових акцій протесту розглядають у штабах кількох кандидатів у президенти. Проте, на думку експертів, говорячи про Майдан, кандидати просто грають м’язами перед опонентами. А на повторення подій 2004-го року всерйоз ніхто не розраховує.

Спілкуючись із жителями Луганщини, Віктор Янукович заявив, що Партія регіонів зможе захистити його перемогу на президентських виборах за допомогою програми «антимайдан». Відповідаючи на запитання прихильників, чи непокоїть Партію регіонів можливість другого Майдану, як це було під час виборів 2004 року, Віктор Янукович наголосив, що у разі необхідності Партія регіонів має можливість закликати людей до Києва з усіх регіонів України, щоб захистити результати волевиявлення громадян.

Віктор Янукович пообіцяв, що не допустить, щоб у його виборців знову забрали перемогу.

У кулуарах парламенту цю заяву потрактували як дещо нервову реакцію регіоналів на намір Юлії Тимошенко зустріти Новий рік на Майдані.

«У рік кризи саме кандидат від уряду йде на масові заходи, – каже політолог Андрій Єрмолаєв. – Організовано один майдан, пов'язаний із висуванням Тимошенко в президенти. Планується новорічний майдан, який також, скоріш за все, виглядатиме як масове дійство. Я вже не кажу про саму технологію: робота з великою кількістю людей, акції за участю поп-зірок».

Куплений Майдан не стане революційним


На думку політичних експертів, зараз лише дві політичні сили – БЮТ та ПР – спроможні масово вивести своїх прихильників на вулицю з метою відстоювати перемогу свого кандидата. Проте колишній польовий командир Майдану депутат-нашоукраїнець Тарас Стецьків вважає, що жоден кандидат всерйоз не розраховує на громадський протест.

«У жодному разі ні та, ні інша сторона не розглядає для себе такої можливості. Майдан був один і з великої літери. А все решта – це будуть «майданчики», якщо хтось попробує їх робити. Це є елемент загальної маніпулятивної технології, яка, на жаль, домінує на цих президентських виборах», – каже Стецьків.

Головною відмінністю можливих масових акцій 2010-го року від 2004-го стане відсутність громадянської активності. Натомість тепер протестні настрої можуть бути простимульовані виключно фінансово. Проте проплачений протест малоефективний, переконаний Тарас Стецьків.

«Той, хто зараз попробує залучати Майдан на другий тур, – авантюрист. Ніхто не вийде! А куплені люди ніколи не роблять революції. Ніколи!» – емоційно стверджує колишній польовий командир Майдану.

Погроза Майданом як засіб стримування


Колишній ватажок студентської «Революції на граніті», депутат-нашоукраїнець Олесь Доній вважає, що провідні політичні гравці радше залякують одне одного тим, що виведуть прихильників на вулиці, ніж справді розраховують на ефект від акцій протесту.

В експертному середовищі впевнені, що до масових акцій протесту претенденти на президентське крісло без особливої потреби не вдаватимуться. Проте, навіть залучивши для цього великі кошти, отримати від акцій протесту той результат, який був у 2004 році, жодному кандидатові не вдасться.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG