Доступність посилання

ТОП новини

Президент і депутати-бютівці пригадали одне одному минуле


Київ – Від критики дій голови уряду Президент перейшов до звинувачень на адресу її оточення. На зустрічі з виборцями Віктор Ющенко звинуватив трьох впливових депутатів-бютівців у тому, що вони в минулому мали проблеми із законом. Ті у відповідь пообіцяли позиватися на Президента до суду і виступили із зустрічними звинуваченнями.

На зустрічі із виборцями Віктор Ющенко піддав критиці кадровий склад фракції БЮТ. Президент і кандидат на Президента зазначив, що депутат-бютівець Олег Ляшко мав три судимості, одне позбавлення волі і конфіскацію майна. А два заступники голови фракції БЮТ – Андрій Портнов та Андрій Кожем’якін – були фігурантами кримінальних справ як підозрювані.

У свою чергу, депутати спростували поширену Президентом інформацію і пообіцяли звернутися з цього приводу до суду. Бютівці також виступили із зустрічними звинуваченнями на адресу Віктора Ющенка. Так, Олег Ляшко заявив, що після виборів чинному Президентові, а також голові Національного банку можуть бути пред'явлені звинувачення щодо обвалу курсу гривні і порушені відповідні кримінальні справи. А Андрій Портнов назвав Віктора Ющенка причетним до банкрутства банку «Україна» у 2001 році.

Бий по оточенню, щоб у лідера рейтинг впав


Політичні експерти зазначають, що Віктор Ющенко і раніше багато говорив про депутатів із кримінальним минулим. Проте конкретні імена він вирішив назвати лише тоді, коли до виборів залишилося менше місяця.

«У Ющенка останнім часом загострення, скажімо так, нелюбові до Тимошенко, – іронічно каже політолог Володимир Фесенко. – Чому зараз почалися звинувачення на адресу команди? Тому що це один зі способів дискредитації кандидата. Між іншим, свого часу, те саме робили і по відношенню до самого Ющенка. Тепер він просто використовує останні можливості для дискредитації Тимошенко. Все, що можна застосувати, зараз все кидається у бій – для того, щоб знизити її рейтинг і спробувати наздогнати».

Політики ігнорують таємницю слідства

Щодо судових перспектив справи, то керівник адвокатської фірми «Лемберґ, Кушнір і партнери» Сендер Лемберґ каже, що в разі, якщо депутати позиватимуться до суду, доводити свою правоту доведеться Президентові.

«Очевидно, Президент мав певні підстави для таких заяв. Однак, ці підстави йому доведеться пред’явити у суді, щоб обґрунтувати ці твердження, – зазначає адвокат. – Він поширив певні відомості. Тепер, якщо зацікавлена особа вважає, що ці відомості не відповідають дійсності, то звертається до суду. І той, хто ці відомості поширив, повинен довести достовірність інформації».

Також Сендер Лемберґ наголошує на ненормальності ситуації, коли політики обвинувачують одне одного, будуючи свої звинувачення на матеріалах досудового слідства. «Це таємниця слідства, – зазначає він. – І вона стає відомою для певних осіб лише після завершення слідства. А для всіх вона стає відомою лише на стадії відкритого судового розгляду».

Утім, політологи та правники зазначають, що українські політики вміють обходити писані правила. Зазвичай, подібного роду справи – з гучними звинуваченнями на адресу політичних опонентів – в Україні закінчуються без гучних наслідків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG