Доступність посилання

ТОП новини

«Таміфлю» – панацея від епідемії брехні


Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і міністр закордонних справ Петро Порошенко 2 листопада у бориспільському аеропорту зустріли літак з вантажем – 300 тисяч доз «Таміфлю»
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і міністр закордонних справ Петро Порошенко 2 листопада у бориспільському аеропорту зустріли літак з вантажем – 300 тисяч доз «Таміфлю»

Львів – Рік 2009 запам’ятається українцям епідемією грипу. Людям довелось не лише вчитися жити з небезпечним вірусом, а ще й відсіювати у час пандемії негативну інформацію і долати паніку з політичним присмаком. Першими від вірусу А/H1N1 постраждали мешканці західних областей держави.

Відсутність будь-яких ліків в аптеках, брак марлевих пов’язок, неправдива інформація, яка лунала з уст влади та політиків. Саме цим львів’янам запам’яталась епідемія. Тим часом щодня на Львівщині кількість хворих збільшувалась на кілька тисяч, за добу вмирали до 10 осіб. Патологоанатоми при розтині у покійників замість легенів виявляли запечену кров.

У львівських шпиталях бракувало ліків, як виявилось не закупили препарат «Таміфлю», фатально бракувало апаратів штучної вентиляції легень, вірусологічна лабораторія держсанепідслужби виявилась неспроможною з’ясувати походження вірусу. Хоча ще навесні уряд видав розпорядження про виділення 50 мільйонів гривень для проведення першочергових заходів щодо поширення свинячого грипу. За ці гроші в кожну область мали придбати вірусологічні лабораторії, обладнання, матеріали, тест-системами, засоби індивідуального захисту і так далі.

Як вислід неготовності держави і влади до пандемії, серед людей здійнялась шалена паніка. Вони скуповували медикаменти, які зросли у кілька разів у ціні. Львівські вулиці стали напівпорожні, городяни не виходили з власних домівок.

Політики уявили себе «лікарями»

Саме політики, а не професійні медики, заполонили телеекрани у час критичної ситуації щодо захворюваності грипом і пневмонією. Політики, а не лікарі, давали поради людям щодо грипу…Їхні нечувані нісенітниці сіяли ще більшу паніку. Вони шукали винних у зриві виборів, заявляли про введення надзвичайної ситуації, про спекуляції кандидатів у президенти на грипі. Президент Віктор Ющенко звинуватив уряд в епідемії грипу.

Епідемія грипу вилилась на голови переляканих людей епідемією політичної брехні. І навіть «Таміфлю» не могло стати панацею в епідемії брехні. Інформація високих чиновників від медицини, санепідемслужби, урядовців, лікарів суттєво різнилась.

На почату листопада міністр охорони здоров’я Князевич заявив, що епідемія грипу A/H1N1 досягла України, а прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заперечувала і говорила про епідемію звичайного грипу. На Тернопільщині госпіталі розгортали у спортивних залах, а обласне начальство звітувало Президентові, що епідемія пішла на спад.

Брак правдивої інформації-біда епідемії

На Львівщині від грипу та пневмонії померли 98 людей, найбільше з-поміж усіх українських регіонів. А загалом в Україні померли від цієї недуги за час епідемії майже 700 осіб.

Доктор медичних наук, епідеміолог Наталія Виноград вважає, що саме брак правдивої інформації – біда епідемії. Якби право голосу мали лише професійні медики, то й наслідки були б іншими.

«Люди нормально реагували, тому й була паніка, тому що не було правдивої інформації на усіх рівнях, починаючи від районів», – каже епідеміолог Наталія Виноград.

Однак якби не епідемія грипу, то навряд чи посадовці звернули увагу на забезпеченість обладнанням медичних закладів Львівщини. Область отримала патогістологічну лабораторію, 46 апаратів штучної вентиляції легень, нову вірусологічну лабораторію.

Паніка, яка з одного боку таки пригнічує імунітет людини, з іншого - заставила людей сидіти вдома і це сприяло меншому розповсюдженню вірусу, наголосила заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ірина Микичак, яка, до слова, перехворіла грипом.

«Я переконана на всі 100% – це була епідемія грипу. Різні політичні сили на свій смак і розсуд використали епідемію, цим і принесли шкоду. Адже до інфекційного фактору додався психологічний», – зазначила Ірина Микичак.

Пандемія й далі триває в Україні, як і в цілому світі, зазначила епідеміолог Наталія Виноград. Ба більше того, вірус мутував, і люди мусять знати, що наслідки його навіть для тих, хто одужав можуть бути не найкращі. Як правило, розвивається хронічне захворювання. Фахівець наголосила, щоб люди у святкові дні стримувались від масових зібрань, часто мили руки, і кашляли лишень у лікоть.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG