Доступність посилання

ТОП новини

Західна Україна наближається до епідемічного порогу


Львів – За даними Міністерства охорони здоров’я, епідемічний поріг перевищений у 18 областях України, у Криму та Києві. Водночас наближаються до нього й західні області України, окрім Івано-Франківської. На Тернопільщині у ці святкові дні запровадили додаткові протиепідемічні заходи.

У щотижневому дослідженні EuroFlu Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я припускається, що в Україні минув другий пік епідемії. Попри те, що кількість хворих зменшилась, але їх утричі більше, аніж було у такий період минулого року.

Перший пік захворюваності на грип припав на другу половину 2009 року, на 45-й тиждень. Через півтори місяці знову збільшилось число шпиталізованих хворих. За даними ВООЗ, Україна разом із Грузією, Польщею, Росією і Сербією увійшла до числа 5 європейських країн із 39, де спостерігається високий рівень захворюваності.

Лише дві області поза епідемпорогом

Лише на Івано-Франківщині та Херсонщині, за офіційною інформацією Міністерства охорони здоров’я України, ситуація щодо можливої пандемії спокійна.

За час епідемії від грипу та його ускладнень на 4 січня померли 805 осіб. Найбільше летальних випадків на Донеччині (108) і Львівщині (102 людини).

На сьогодні британською лабораторією у половини померлих у Львівській області встановлено вірус A (H1N1). Про це повідомила Радіо Свобода заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ірина Микичак. За її словами, в Україні кілька вірусів, як сезонного грипу, в тому числі і A (H1N1).

За останню добу, 4 січня, в області захворіли понад 1700 людей, для порівняння 2 січня було 371. Відтак Львівщина наближається до епідемічного порогу, зазначає МОЗ, у якому перебуває сусідня Тернопільська область. Саме звідси і почалась восени пандемія в Україні. Згідно додаткових протиепідемічних заходів, запроваджених Тернопільською обласною адміністрацією, медичні заклади мають бути забезпечені запасом ліків проти грипу та гострих респіраторних захворювань, зокрема препаратом «Таміфлю». Ліки обіцяють закуповувати безпосередньо у виробників та ще посилили контроль за станом здоров’я школярів і студентів.

Галичани упереджені до щеплень

Водночас лише окремі особи погоджуються робити щеплення від грипу. Відмовляються від щеплень і чимало медичних працівників, зауважує Ірина Микичак. На початок епідемії лише 50 лікарів та медсестер області були щеплені від сезонного грипу.

Водночас епідеміологи наголошують, що до процедури щеплення потрібно ставитись відповідально. За місяць не можна хворіти, не контактувати з інфекційними хворими і слід уникати стресів.

За спостереженнями лікарів, штам грипу A (H1N1) вражає легені, нирки, кишечник, можливе виникнення енцефаліту в дітей. І про це варто знати. Але, наразі ніхто з медиків не може сказати, який вислід матиме вірус на людський організм після певного часу від моменту одужання, які хронічні захворювання можуть розвинутись.

Зараз тривають канікули, святкові вихідні, а це запобігає поширенню вірусу. Однак, оскільки пандемія триває, медики радять припинити будь-які міграційні процеси, частіше мити руки і у випадку початку недуги вчасно звертатись по допомогу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG