Доступність посилання

ТОП новини

Іран фабрикує обставини загибелі Неди, одного з символів руху за демократію


«Мучениця за свободу Неда Ага-Солтан» – портрети вбитої з таким підписом стали символами спротиву продемократичних демонстрантів
«Мучениця за свободу Неда Ага-Солтан» – портрети вбитої з таким підписом стали символами спротиву продемократичних демонстрантів

Прага – Державне телебачення Ірану оприлюднило цього тижня документальний, як воно його подало, фільм про смерть 27-річної Неди Ага-Солтан, молодої іранської жінки, яка була вбита у перебігу червневих післявиборчих протестів в Тегерані. Кадри загибелі Неди облетіли світ на відеозаписах із мобільного телефону, і молода вродлива іранка стала своєрідним символом демократичного спротиву режимові. Державний же телеканал пропонує документальний нібито фільм, за версією якого Неда співпрацювала з іноземними розвідками, агенти яких і організували її смерть.

Обличчя символу опозиційного руху Ірану Неда Ага-Солтан була агентом США та Великої Британії, котрі спершу сфабрикували, а потім і здійснили її вбивство. Відео Неди у момент смерті, яке бачили у всьому світі, насправді показало кров, яку вона сама вилила собі на обличчя зі спеціальної прихованої пляшки. А пізніше 27-річна Неда була дійсно забита з пістолета в автомобілі, який віз її до лікарні. Така версія фільму, показаного на іранському державному телебаченні, а також на його англомовному каналі.

Але численні факти навколо смерті Неди, багато свідків суперечать теорії змови, яку висувають іранські інформаційні чиновники. Любительські відео смерті Неди мали величезний вплив на мільйони людей, і це загострило кризу нинішнього режиму в ісламській республіці.

Тим часом у коментарі до фільму від влади Ірану йдеться про те, що нібито Араш Геджазі, письменник та лікар, який надавав Неді першу допомогу на площі під час її смертельного поранення, а також її вчитель музики, з яким вона їхала в машині, і вбили її у спину з отриманого від західних агентів пістолета після того, як вона для відео інсценувала свою смерть, а потім нібито намагалася вирватися від них, зрозумівши, що її справді мають убити.

Очевидці свідчать про інше

Але самі свідки розповідають про смерть Неди інше. В інтерв’ю Радіо Свобода сам Араш Геджазі, який із міркувань безпеки виїхав до Великої Британії, назвав документ іранського телебачення «ганебною, не вартою уваги фальсифікацією, яка покликана приховати правду та покласти вину за смерть Неди на інших».

«Молода невинна жінка була застрелена під час демонстрації. І, починаючи з її вбивства й до сьогодні, іранська влада зробила все можливе, щоб дистанціюватися від цього та перекласти вину на інших замість того, щоб діяти і покарати справжніх винних», – каже він.

Геджазі також розповів, що, на його думку, Неду застрелив у груди серед натовпу протесту опозиції член іранської ісламської дружини «басідж». За його словами, натовп схопив нападника і виявив у нього посвідчення дружинника, котре опозиція відтак оприлюднила на своїх інтернет-сайтах.

Влада Ірану не визнає вини

Та влада Ірану, як виглядає, і не думала висувати обвинувачення проти підозрюваного опозицією вбивці Неди. Навпаки, різні офіційні особи Ірану, включно з дипломатами, намагалися всіляко перекласти вину за загибель Неди на спецслужби Заходу, як те ж саме вони стверджують і про смерть Алі Мусаві, племінника одного з лідерів опозиції Мір-Хосейна Мусаві, та інших семи загиблих під час сутичок поліції з демонстрантами 27 грудня в Тегерані.

Вже згаданий Геджазі каже Радіо Свобода: «Перша реакція влади полягала у тому, що Неда жива. Потім вони сказали, що кадри її смерті – це фальшивка. Далі вони стали стверджувати, що то репортер «Бі-Бі-Сі» вбили Неду. Ще пізніше заявили, що винне ЦРУ. По тому влада звалила вину на організацію «Моджагедін-е Халк» (ісламських революціонерів-соціалістів, які прагнуть скинути нинішній іранський режим). І ось тепер з’явився цей «документальний» фільм».

А наречений Неди Каспіян Макан, який теж виїхав із Ірану після того, як його затримували, сказав Радіо Свобода цього тижня, що надгробок його нареченої спаплюжили. Він звинувачує в пошкодженні зображення Неди на надгробку тих, хто арештовує, мучить і вбиває невинних демонстрантів.

За його словами, те, що режим ісламської республіки вчинив із надгробком, – це все одно, що він удруге вбив Неду.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG