Доступність посилання

ТОП новини

Переговори Білорусі й Росії про нафту знову зірвалися


Делегація Білорусі вирушила в суботу ввечері з Москви назад до Мінська, заявивши, що готова продовжити переговори про умови постачання російської нафти до Білорусі і її транзиту на Захід білоруською територією.

У заяві про це уряду Білорусі вину за зрив переговорів склали на російську сторону, яка, за текстом заяви, «фактично проігнорувала аргументи й розрахунки білоруської сторони».

Реакції Москви наразі не було.

Суперечка виникла в першу чергу через бажання Росії запровадити на експортовану до Білорусі нафту значне експортне мито. Мінськ заявляє, що обидві держави належать до спільного митного союзу, всередині якого експортне мито неможливе.

При цьому в Мінську не згадують, що значну частину нафти з Росії в Білорусі переробляють і продають отримані нафтопродукти на експорт.

Москва пропонує компромісну пропозицію: не брати експортне мито з того обсягу нафти, який Білорусь сама споживає на своєму внутрішньому ринку, але стягувати його за нафту, продукти переробки якої Білорусь продає на експорт.

Але попри те, що з початку року між двома країнами немає чинної домовленості про постачання й транзит нафти, їх не переривали.

У січні 2007 року під час схожої суперечки про умови транзиту Росія на кілька днів припиняла постачання своєї нафти до Європи через територію Білорусі.
XS
SM
MD
LG