Доступність посилання

ТОП новини

«Опористи» заявляють про можливу загрозу зриву виборів на Волині


Луцьк – Сьогодні у Незалежному громадському прес-центрі «Волинський вибір – 2010» довготерміновий спостерігач за виборчим процесом, представник Громадянської мережі «ОПОРА» Михайло Шелеп заявив про можливу загрозу зриву виборів в області. Якою є насправді ситуація з підготовкою до виборів на Рівненщині і Волині?

Михайло Шелеп повідомив про виявлені факти неправильного включення громадян у списки, відсутності багатьох у списках виборців і навпаки, присутності «мертвих душ», а ще про проблеми матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць, некомпетентності членів дільничних виборчих комісій (ДВК) і низку порушень щодо формування ДВК.

Окремі громадяни навіть не знали про те, що вони обрані працювати в комісіях, бо не давали на те згоди, зазначає Михайло Шелеп. «Якщо не буде знято хоча б половини цих проблем, існує загроза зриву виборів», – каже він. Крім того, пан Шелеп вважає, що є велика загроза неявки членів виборчих комісій у день виборів, а отже – відсутність кворуму і невчасний початок голосування.

У сусідній Рівненщині спостерігачі виявили людей, котрі працюють у комісіях, але не знають, із квотою якого кандидата туди потрапили, розповів координатор виборчих програм «Опори» на Рівненщині Андрій Токарський.

«Запитуєш, від якого кандидата вони сюди потрапили, і вони починають плутатися – чи то від Супрун, чи від Януковича. Коли запитували – вас теж Партія регіонів набирала? – вони тоді відкрито признавалися, що через штаб Януковича сюди прийшли, – зазначає Андрій Токарський. – Таких кандидатів, котрі надавали своїх спостерігачів іншому кандидатові, ми виявили від Супрун, Ратушняка, Противсіха, Бродського… Маю надію, що це для того, щоб мати більшу кількість членів комісії, а не з метою фальсифікації»

Існуючі проблеми не повинні вплинути на результат волевиявлення

Не всі волинські та рівненські сільські дільниці забезпечені достатнім опаленням. Тож чи вдасться висидіти в них у 10-градусний мороз – питання відкрите. Значна частина представників дільниць везтимуть виборчі бюлетені з Окружної комісії в громадському транспорті. До цього їх спонукає вимога, що автомобілі, які транспортуватимуть виборчу документацію, мають пройти окремий технічний огляд. Тим часом на цю процедуру кошти не надійшли.

Ні ротації в складах виборчих комісій, ні проблеми з опаленням та неточності в списках не повинні вплинути на результат волевиявлення, вважають представники більшості політичних сил як на Рівненщині, так і на Волині.

«Зірвати або поставити під сумнів можна буде результати близько 15 відсотків виборчих дільниць – через некомпетентність членів комісій або відсутність кворуму», – вважає керівник виконкому волинських «нашоукраїнців» Михайло Наход. А голова місцевої партії «Фронт змін» Олександр Пиза вважає, що фальсифікації можливі у найвіддаленіших селах, однак, знову ж таки, зриву виборів бути не повинно, адже в цьому не зацікавлена жодна політична сила.

З такими висновками згодні і бютівці, і комуністи, і «свободівці». І лише голова Волинської обласної організації Партії регіонів Олександр Башкаленко заявив, що зрив можливий з ініціативи БЮТ. Олександр Башкаленко заявив, що на 228 виборчих дільницях регіонали не мають керівних посад, і ніби-то саме там БЮТівці планують переписати бюлетені. У штабі БЮТ подібні заяви вважають абсурдними.

Неточності у списках виборців на Рівненщині можуть сягати на окремих дільницях 20 відсотків, ділиться висновками голова Рівненської організації Комітету виборців України Олексій Горецький. А ще в областях досі чекають коштів на зарплату членам виборчих комісій. Але це для багатьох із них не дивина – ситуації, коли заробітну плату платили вже після виборів, траплялися під час майже кожних виборів.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG