Доступність посилання

ТОП новини

Україна у кольорову смужечку (підсумки передвиборного етапу)


Київ – Нинішня кампанія з виборів Президента України позначилася провалом спроби використовувати «чорний піар», оскільки суспільство фактично відмовилося його «смакувати». Тому більшість кандидатів зосередилися на банальній критиці наявного стану речей. Віктор Ющенко ще перерахував свої здобутки, Юлія Тимошенко ототожнила себе з Україною, а Сергій Тігіпко задекларував наміри. Найбільших рейтингових втрат зазнав Арсеній Яценюк, чия недешева «смугаста агітація» спантеличила виборців.

Ще на початку 2009 року експерти прогнозували, що виборча кампанія-2010 буде надзвичайно «брудною», що основні учасники змагань за президентську посаду шукатимуть приводи для того, щоб максимально «очорнити» своїх суперників.

Однак, виявилося, що суспільство настільки втомилося від негативу, що звинувачення у педофілії направлені проти однієї політичної сили, викликали відразу до політикуму в цілому. Тому кандидати зробили висновки і вирішили аж надто не виходити за вже звичні рамки передвиборчих баталій.

Більшість агітувала критикою

Із 18 кандидатів лише троє проявили оригінальність і не вдалися до тотальної критики діючої влади. Юлія Тимошенко – вимушено, бо ж не могла критикувати сама себе. Юрій Костенко закликав «цінувати українське», а Сергій Тігіпко спробував вибудувати оптимістичну модель найближчого майбутнього.

Усі ж інші доповнювали критику нюансами: Віктор Ющенко перерахував здобутки країни; Віктор Янукович пообіцяв «почути кожного» і довести кількість громадян до 52 мільйонів; Анатолій Гриценко назвав себе «першим непрохідним», а Арсеній Яценюк сховався за кольорові смуги.

Інтелектом не вразив ніхто

Великих інтелектуальних змагань кандидатів електорат не побачив, а от популізм «зашкалював», – констатує доктор політичних наук, професор Сергій Телешун.

Тимошенко вдалася до технологічного прийому ототожнення з електоратом, вибудувавши формулу: «Україна – це ви, Україна – це ми, Україна – це я».

І хоч піар-кампанія Тимошенко була логічною та динамічною, Сергій Телешун сумнівається, що вона матиме такий самий вплив на виборця сходу країни , як на виборця західних теренів.

Більш менш вдалу кампанію провів Сергій Тігіпко. Він використав ефект впливу «образу сильної нейтральної особи», нікого особливо не критикував, зате наочно демонстрував те, чим Україна може пишатися й на чому варто зосереджувати зусилля після перемоги на виборах.

А от кампанія Арсенія Яценюка, попри цікавий та оригінальний підхід, стала найневдалішою, з огляду на падіння його рейтингу протягом передвиборного періоду. Схоже, що виборці так і не змогли за кольоровими смугами розгледіти політичний образ самого кандидата Арсенія Яценюка.

Певну позитивну динаміку у багаторічних методах боротьби за електорат, на думку Сергія Телешуна, продемонстрував Віктор Янукович. Він спробував «розмовляти з виборцями», а також сміливо задекларував конкретні строки виконання передвиборних обіцянок.

Слово «Україна» вживали усі

Нарешті, за усі роки незалежності, у передвиборчій агітації кандидатів «голосно» зазвучало слово Україна . Таку думку висловив Президент Віктор Ющенко.

«Ми зараз менше говоримо про осіб, а більше замислюємося над системними цінностями. Дедалі більше суттю стає публічна дискусія навколо курсу України. Я думаю, що це є знаковим для цьогорічної президентської передвиборної кампанії, як демократичної кампанії. Політика попередніх років завжди будувалася на примітивних мотивах – багато говорили про сало, про ковбасу, про хліб, а мало говорили про Україну, про націю. Сьогодні дискусія перейшла у царину національного процесу та процесу демократизації. На мій погляд, політика стала цікавішою», – зазначив Віктор Ющенко.

Чи справді побільшало демократії – продемонструють вибори, тобто перебіг голосування, підрахунок голосів та визнання результатів. А чи змінять вибори-2010 українську політику загалом – покажуть найближчі роки. Що ж до використання кольорів, то результат уже є: жорсткий поділ на помаранчевих та біло-блакитних зник. Кандидати використали повний спектр.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG