Доступність посилання

ТОП новини

Вибори Президента України: погляд із Братислави і Праги


Прага – Який курс обере Україна після президентських виборів – рух до Європи чи російський напрямок? На думку багатьох політичних експертів Чехії та Словаччини, сьогодні відповісти на це запитання важче, ніж це було 5 років тому. Тим більше тяжко, на їхню думку, виборцям, у тому числі – й мільйонам українських громадян, які голосуватимуть за кордоном.

Із тривогою і часто розчаруванням говорять про передвиборчу ситуацію в Україні чеські й словацькі політологи. У боротьбі трьох головних претендентів за президентську посаду – Ющенка, Януковича і Тимошенко, на їхню думку, вдалось розгубити те, без чого важко будувати державу: мораль, політичну перспективу, принципи демократичного діалогу. За таких обставин прогнозувати, хто стане четвертим Президентом новітньої України, неможливо, вважає директор Дослідного центру Словацької асоціації зовнішньої політики у Братиславі Олександр Дулеба.

«Щодо результатів цих виборів, то справді дуже тяжко передбачити наперед конкретного переможця, – каже він. – Це одні з небагатьох виборів в Україні, де маємо відкриті карти, а наслідок передбачити не можна. На мою думку, дуже важливо, хто з «помаранчевого» табору дістанеться до другого кола виборів, тобто хто стане навпроти Януковича – чи то буде прем’єр Юлія Тимошенко, чи нинішній Президент Віктор Ющенко. Тобто дуже важливо, хто стане лідером опозиції щодо Януковича у другому колі».

Суперечливі погляди головних претендентів на посаду Президента як на внутрішню політику, так і щодо інтеграції України в НАТО і Європейський Союз, нереалізовані програми і гори нових обіцянок створюють хаос і дискомфорт у суспільстві. Звідси не один, а кілька можливих сценаріїв розвитку подій бачить колишній посол Чеської Республіки в Україні Павел Маша.

«У випадку перемоги пана Януковича дійде до певного просякнення частини парламентської фракції «Наша Україна» до «Партії регіонів». Завдяки цьому державна влада і Президент, які досі були розділеними, могли б стати на одну лінію. Це є більш позитивний сценарій, – вважає пан Маша. – Той негативний – це коли сторона, котра програє вибори, поставить їхні результати під сумнів. Тоді дійде до подальшої ескалації напрження в українському суспільстві. До певної міри можна говорити і про поділ України на право- і лівобережну. При тому, що західна частина однозначно віддає перевагу співпраці з Європейським Союзом, а схід – більше орієнтується на Росію».

Чеський політолог наголошує, що нинішні вибори можуть вперше вказати на те, чи виросло в Україні нове політичне покоління, здатне шукати третій шлях, і чи потребує його суспільство.

Голосуватимуть і українці, які живуть та працюють у Чехії

Вже в неділю своє слово у виборі майбутнього України скажуть і тисячі українських громадян, які живуть та працюють у Чехії. «На закордонній виборчій дільниці № 109 у Празі до виборів готові», – запевнив Радіо Свобода голова виборчої комісії Олег Зайнулін.

«Сьогодні до нас надійшли списки людей, які б мали голосувати. До списків внесено 4 тисячі 90 імен. Станом на сьогодні було подано 140 скарг, скарги подали ті люди, які мають бажання взяти участь у виборах», – зазначив пан Зайнулін.

Як пояснили Радіо Свобода, всі бажаючі проголосувати за кордоном, які не внесені до списків, можуть прямо на дільниці заповнити відповідний формуляр і проголосувати. Якщо взяти до уваги, що в Чехії офіційно працює понад 50 тисяч українських громадян, то згадані 4 тисячі осіб у списках – досить мала кількість. Скільки з них прийдуть голосувати – покажуть вибори.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG