Доступність посилання

ТОП новини

У Секретаріаті просять розібратися з «Кримською світлицею»


Голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко в листі міністрові культури і туризму Василеві Вовкуну просить його впродовж двох днів провести службове розслідування факту звільнення головного редактора газети «Кримська світлиця», повідомила в п’ятницю прес-служба голови держави.

За її словами, на ім’я Президента надійшла телеграма від трудового колективу газети «Кримська світлиця» та голови її громадської ради Петра Вольвача з проханням скасувати наказ директора держпідприємства «Газетно-журнальне видавництво Міністерства культури і туризму України» про звільнення з посади головного редактора газети Віктора Качули.

За повідомленням, автори телеграми вважають, що в такий спосіб Міністерство культури і туризму нищить єдину в Криму українськомовну газету.

Тож Ульянченко просить міністра культури і туризму вжити невідкладних заходів, щоб зберегти колектив редакції цієї газети та її фінансове забезпечення, і про результати поінформувати авторів телеграми і Секретаріат Президента.

Скандал навколо цієї єдиної в Криму повноцінної українськомовної газети, яка має державний статус, почався на самому кінці минулого року. У наказі, підписаному 29 грудня директором державного Газетно-журнального видавництва Мінкультури Віталієм Сатаренком і завізованому міністром культури і туризму України Василем Вовкуном, причиною звільнення Віктора Качули названо «систематичні порушення вимог наказів та розпоряджень Міністерства культури і туризму України і державного Газетно-журнального видавництва без поважних причин і неналежне виконання службових обов’язків».

Сам звільнений редактор, заслужений журналіст України Віктор Качула, каже, що чиновники з уряду натякали: на шпальтах видання було «занадто багато Президента та патріотичної тематики».

По тому держпідприємство «Преса» відмовилося поширювати вже віддруковане перше число газети за цей рік, а держдрукарня «Таврида» відмовилася друкувати друге число – за словами Качули, за особливими усними розпорядженнями Мінкультури.

А після заяви Президента Віктора Ющенка раніше цього тижня, що він врятує «Кримську світлицю» і доручить міністрові Василю Вовкунові в дводенний термін розібратися з ситуацією, з Міністерства культури й туризму і його Газетно-журнального видавництва до редакції привезли наказ, завізований міністром Вовкуном, про призначення нового редактора. Нове керівництво змінило замки на дверях редакції. Частина журналістів підтримала Віктора Качулу і написала заяви про звільнення.
XS
SM
MD
LG