Доступність посилання

ТОП новини

Результати президентських виборів у Криму: виборців менше, змін більше


Сімферополь – Попри те, що у порівнянні з виборами 2004 року активність виборців цього разу була низькою, та все ж у порівнянні з останніми (2007 року) парламентськими виборами, вона серйозно зросла. В Автономній Республіці Крим рівень виборчої активності перевищив 63%, у Севастополі – сягнув 66%. Це головний підсумок виборів, на який звертають увагу оглядачі. Він особливо вражаючий на тлі прогнозів місцевих політологів про розчарування кримчан і севастопольців українськими політиками та закликів проросійських радикалів ігнорувати вибори так званої «окупаційної президентської адміністрації».

На ранок понеділка в Криму є протоколи з трохи менше половини всіх виборчих дільниць, а в Севастополі – з більше половини. В обох адміністративно-територіальних одиницях Кримського півострова лідирує Віктор Янукович. В АРК його підтримка перебуває на позначці трохи нижче 62%, у Севастополі вона знизилася до 56%. Юлія Тимошенко в Криму друга – майже 12%, у Севастополі її з 6,5% обігнав Сергій Тігіпко з пристойними 15% і Петро Симоненко, в якого підтримка як ніколи низька – менше 10% (у Криму вона у нього ще нижча – тільки 4%).

Сергій Тігіпко став справжнім відкриттям для півострова, в автономії його підтримка сягнула 10%. Зате очікування щодо Інни Богословської, яка передвиборчу кампанію, фактично, вела лише в АРК і Севастополі, не справдилися. В місті-герої вона набирає трохи більше 2%, а в АРК – 1%. Попри агресивну проросійську риторику пані Богословська програла навіть Арсенію Яценюку, який здивував майже 3% в автономії і майже 2% в Севастополі – непоганий «заділ» перед можливими місцевими виборами.

Чинний президент Віктор Ющенко в автономії лише шостий з мізерними 1,3%, у Севастополі в нього ще менше – восьмий результат з 0,7% голосів. Керівник кримського штабу Віктора Ющенка Богдан Дубас, тим не менш, назвав перебіг і результати виборів на півострові «значним успіхом», бо пройшли вони у спокійній політичній атмосфері, без серйозних порушень та інцидентів.

Сторони обмінюються звинуваченнями

Представники кримських штабів кандидатів у президенти Юлії Тимошенко і Віктора Януковича весь минулий день і ніч обмінювалися взаємними звинуваченнями у порушеннях і фальсифікаціях під час голосування. Представники БЮТ навіть заявили про «системні фальсифікації» в Криму. За словами лідера кримського штабу Юлії Тимошенко Андрія Сенченка, на деяких виборчих дільницях сільських районів півострова кількість тих, хто голосував удома сягнула 15-20%. Андрій Сенченко повідомив, що був змушений звернутися до правоохоронців. За його словами, кримська міліція намагалася стати на перешкоді спробам фальсифікацій під час масового і немотивованого голосування вдома, але цьому перешкоджала кримська прокуратура.

Водночас штаб Віктора Януковича звинуватив Блок Юлії Тимошенко і Міністерство внутрішніх справ у спробах зірвати вибори президента в Криму. Як мовиться у заяві Партії регіонів, до штабу надходила інформація про те, що представники БЮТ у деяких виборчкомах автономії вимагали від комісій виконувати «рішення Апеляційного адміністративного суду Києва», стверджуючи, що голосування вдома може проводитися тільки за наявності медичної довідки і до цього залучалися працівники міліції. Саме через це кримська прокуратура навіть виступила зі спеціальною заявою на адресу міліції.

Єдиний більш-менш серйозний інцидент стався в Красноперекопську. Там уже після підрахунку голосів і підписання протоколів 14 членів виборчкому отруїлися невідомим газом і потрапили до лікарні. Правда, цю інформацію оприлюднив штаб одного з кандидатів у Президенти, медики і правоохоронці її ще не підтвердили
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG