Доступність посилання

ТОП новини

Мехмет Алі Агджа, який стріляв в Івана Павла II, виходить на волю


Папа Римський Іван Павло Другий пробачив свого нападника 27 грудня 1983 року у римській тюрмі «Реджіна челі»
Папа Римський Іван Павло Другий пробачив свого нападника 27 грудня 1983 року у римській тюрмі «Реджіна челі»

Рим – Турецький нападник, який вчинив замах на Папу Римського Івана Павла Другого, виходить сьогодні на волю. 52-літній Агджа збирається писати мемуари і роздавати ексклюзивні інтерв’ю. За це йому пропонують мільйони доларів.

Мехмет Алі Агджа виходить на волю після 28 років ув’язнення в італійських і турецьких тюрмах. Перші тижні на свободі він перебуватиме на відпочинку в Туреччині, але жити на батьківщині не збирається. Агджа не проти того, щоб оселитися в Італії. Незабаром він планує приїхати до Рима і відвідати Ватикан, щоб помолитися на могилі Івана Павла Другого.

Агджа намагався застрелити цього понтифіка 13 травня 1981 року на площі Святого Петра в Римі. Тоді Папа Римський був поранений, але вижив. Терориста заарештували на місці злочину. Згодом італійський суд засудив його до 19 років позбавлення волі. Потім Іван Павло Другий відвідав свого нападника у в’язниці і пробачив його. У 2000 році Агджу звільнили в Італії та екстрадували до Туреччини.
Мехмет Алі Агджа


На батьківщині він потрапив до в’язниці, бо з’ясувалося що до замаху на понтифіка його засудили на 10 років за вбивство турецького журналіста, але Агджа втік із тюрми. Тепер же цей термін ув’язнення закінчився, і колишній терорист будує плани на майбутнє.

Замахнутися на Папу і розбагатіти

Нападникові на Папу Римського вже запропонували 2 мільйони доларів за ексклюзивне інтерв’ю для документального фільму, 5 мільйонів доларів за написання книжок, одна з яких має бути автобіографією. Мехмет Алі Агджа повідомив, що звернувся до американського письменника Дена Брауна, автора бестселлера «Код да Вінчі», і розповів про власні плани написати книжку «Код Ватикана».

«Я опишу Ідеальне Християнство, котрого Ватикан ніколи не розумів», – розповів американцеві Агджа. Водночас турок не повідомляє, чи планує розповісти правдиві подробиці замаху на понтифіка. Адже роками Агджа давав суперечливі свідчення щодо замаху та його організаторів.

Італійський видавець Франческо Аліберті вважає, що мемуари нападника на Папу Римського могли б зацікавити читачів в усьому світі, але за умови, що він розкаже правдиву, відверту історію з багатьма новими подробицями.

На думку судді Фердінандо Імпозімато, який вів справу про замах, Мехмет Алі Агджа «знає все про причетність іноземних спецслужб до злочину, але він досі жахається, того що сталося, тому смішно чути, що хтось запропонує йому гроші». Колишній в’язень може говорити щось неправдиве тільки заради грошей, вважає суддя.

Стосовно фільмів та книжок про замах на Івана Павла Другого, то в Італії є чимало критиків такої ідеї. Той факт, що Агджа може заробити грошей за рахунок здійсненого злочину, вважають аморальним.

У 2000 році британське видання Sunday Times запитало у турка, чи мучить його совість після того, як він вистрелив у Папу Римського. На це Агджa відповів, що ніколи не повторив би свого вчинку. «Я не тримаю ненависті до Папи, лише відчуваю муку з того, що сталося», – сказав колишній терорист.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG