Доступність посилання

ТОП новини

Чеський дисидент і політик Ïржі Странскі: «Злочини комуністичного режиму потрібно знати»


 Чеський дисидент і політик Ïржі Странскі
Чеський дисидент і політик Ïржі Странскі

Прага – Вперше в історії незалежної України на основі документів Голодомор визнаний як факт. Україна першою з республік колишнього СРСР називає імена, місця і цифри. Та більший досвід у вивченні історії комуністичного режиму, відкритті й оприлюдненні архівів тоталітаризму, в дослідженні нових, досі прихованих фактів мають Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина. Чеським досвідом із Радіо Свобода поділився відомий чеський дисидент Їржі Странскі.

Чехія має більший досвід вивчення злочинів комуністичного режиму, до того ж чехи розпочали справу раніше і роблять це систематично. Передусім це Інститут вивчення тоталітарних режимів, який працює вже три роки. Першим і найголовнішим його завданням було розсекретити і зробити доступними архіви комуністичної StB, тобто Служби державної безпеки. Нині десятки тисяч архівних матеріалів можна прочитати в інтернеті.

Чехи не забувають своїх героїв – борців проти тоталітаризму. Днями, наприклад, вони відзначили 41-шу річницю самоспалення Яна Палаха – празького студента, який виступив проти окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту в 1968 році.

Історію потрібно знати, якою б трагічною вона не була, чи це Голодомор, розкуркулення, чи радянські або нацистські концтабори – такої думки, зокрема, відомий чеський дисидент і письменник Ïржі Странскі, який може багато розповісти про пережите. Адже в тюрмі за комуністів він відсидів 8 років.

«Можна сказати, є два способи вивчення. Перший – його спочатку потрібно якось назвати, та головне – організувати: вчителі, особливо молодше покоління вчителів, мали б на окремих семінарах ознайомитися ближче з архівами, історією. Причому потрібно переконати архівними матеріалами спочатку самих учителів, щоб вони дістали в руки вагомі аргументи. Ну і другий шлях, із яким я маю особистий досвід: люди, які ще живуть і самі все пережили, мали б ходити в школи і розповідати про пережити дітям», – каже Ïржі Странскі.

Чехія викриває злочини комуністів попри спротив сучасних лівих


Цього року чехи вперше у своїй історії видали методичний посібник із вивчення злочинів комунізму для шкіл, а в найстрашнішому за часів комунізму концентраційному таборі «Война» відкрито музей.

Не потрібно боятись наступу лівих щодо історичного минулого, вважає чеський дисидент Ïржі Странскі. Так само, як чеські комуністи, і в Україні ліві сили намагатимуться сфальсифікувати документально підтверджені злочини режиму, зокрема, Голодомор, каже він.

«Відбувається те ж саме, що і в нас. Адже зрозуміло, що наша сучасна Комуністична партія Чехії та Морави є наступницею попередньої злочинної комуністичної партії. Комуністи і досі не були здатні ні зізнатися у злочинах, ні від них відмежуватись. Ось чому вони історію політизують, хочуть зупинити її вивчення. Тому що інакше мало б дійти до самоусвідомлення», – вважає Ïржі Странскі.

Мандруючи Чехією, не можна не помітити, як іменами своїх героїв чехи назвали вулиці й площі міст. Велика робота лежить також на плечах громадського телебачення. Зокрема, програма «Невідомі герої» повністю побудована на фактах, досі закритих чи прихованих в архівах.

Додам, що й Німеччина всього кілька днів тому, 15 січня, відзначила 20-ліття ліквідації «штазі» – комуністичної служби безпеки в колишній НДР. До цієї дати німці спеціально створили документальний кінофільм про злочини «штазі» і показували його в школах.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG