Доступність посилання

ТОП новини

Наливайченко: процес доведення факту геноциду є незворотнім


Голова СБУ Валентин Наливайченко
Голова СБУ Валентин Наливайченко

Київ – Служба безпеки України офіційно завершила процес досудового слідства у справі про Голодомор. Про це повідомив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, 29 грудня усі матеріали направили до Генеральної прокуратури, звідки вони потраплять до суду. Голова СБУ висловив переконання, що процес доведення факту геноциду проти українців у 1932–33 роках буде незворотнім.

– Я підписав усі супровідні матеріали у справі про геноцид і вони йдуть до суду. Тож офіційно розслідування завершено. Процедура така: ми зібрані матеріали передаємо до Генеральної прокуратури, там їх передивляються й після цього направляють до суду, українського суду.

– До яких кроків ще вдаватиметься СБУ, щоб зробити процес розслідування незворотнім?


– Ми опублікуємо усі матеріали. Я особисто розсекречу все, що можна буде розсекретити з дозволу суду, і ми це оприлюднимо наступного року. Звісно, важко уявити опублікування усіх 320 томів, але всі ключові матеріали – усі таємні вказівки, усі підписи, свідчення очевидців і жертв, тобто доказову базу, ми обов’язково оприлюднимо. Крім того, вже у січні ми направимо усі зібрані матеріали ще й до міжнародних судів та організацій.

– Чи готується історико-правова експертиза?

– Цією роботою займається відомий дипломат, уповноважений України в міжнародному суді ООН Володимир Василенко. Він доклав багато зусиль до цієї справи і зараз якраз підготовка історико-правової експертизи на стадії завершення. Також до справи долучені й демографічна та судова експертизи.

– Хто представлятиме справу в суді і чи будуть брати участь у судовому розгляді громадяни інших країн?

– Справу про геноцид представлятиме прокурор і представник СБУ. А щодо іноземних громадян чи фахівців, то нікого ні з Росії, ні зі США, ні з інших країн ми не потребуємо. Це злочин вчинений на нашій території, і він розслідувався і документувався на нашій території. Тому, якщо будь-яка інша країна захоче долучитися до цієї справи чи дорозслідувати її, це питання їхнє, не наше.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG