Доступність посилання

ТОП новини

Вибір галичан у другому турі не прогнозований


Львів – Близько 75% виборців Львівщини взяли участь у виборах Президента, такою ж є явка і на Тернопільщині. Львів’яни були менш активними, і на дільниці прийшли 65% зареєстрованих виборців. Львівські політологи і аналітики уже роблять прогнози, кого мешканці Західної України підтримають у другому турі виборів Президента.

Якщо на Різдво тільки-но й було розмов і дискусій у родинах довкола двох кандидатів на Президента Тимошенко і Ющенка (декому навіть вдавалося посваритись), то уже в навечір’я Йорданського водосвяття розмови перейшли у площину, чи не краще проголосувати у другому турі проти всіх і чи варто взагалі йти на вибори.

Чимало львівських аналітиків вважає, що результати першого туру голосування продемонстрували бажання людей різко змінити ситуацію у державі. За словами культуролога Тараса Возняка, в Україні немає справжніх політичних сил, вони радше перетворились на політичні холдинги.

Тарас Возняк не здивований результатами голосування в першому турі, оскільки президентська кампанія, за його словами, проводилась нудно і нецікаво.

«І Янукович, і Тимошенко насправді є політиками минулого. Вони нічого нового виборцям не запропонували. Найтвердіші і свідоміші галичани підуть на вибори і проголосують проти обох кандидатів, менш тверді – не підуть на вибори, а ті, що є ситуативними, орієнтуються на Тимошенко, так мені видається», – каже Тарас Возняк.

Розколу не буде


Згідно з опитуванням Центру політичних досліджень, 70% голосів, які віддали виборці Львівщини у першому турі за інших кандидатів, у другому турі перейдуть Юлії Тимошенко.

Директор Центру Анатолій Романюк прогнозує, що зросте кількість людей, які голосуватимуть проти обох кандидатів. Передусім це будуть ті виборці, які вважають і Тимошенко, і Януковича проросійськими. Крім того, відсоток таких виборців буде вищим, якщо їх закличуть до такого кроку ті кандидати, за яких вони голосували.

«У такому випадку деякі кандидати, які отримали високі відсотки голосів виборців, мали б закликати людей голосувати проти обох претендентів на посаду Президента. За нашими опитуваннями, виборці Ющенка і Яценюка на 70–72% голосуватимуть за Юлію Тимошенко, виборці Тігіпка, думаю, на 65%», – каже він.

Щодо кандидатури Віктора Януковича, то у Львівській області у другому турі, згідно з прогнозами соціологів, його підтримає 11–12% виборців.

На думку Анатолія Романюка, обрання Президентом Віктора Януковича не призведе до розколу держави, оскільки немає гострого протистояння між Заходом і Сходом держави. Адже виборці у двох регіонах голосували за різних кандидатів.

За словами політолога, нині немає поділу держави на кшталт Тимошенко-Янукович. Скажімо, симпатії виборців Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини розділились між Юлією Тимошенко і Віктором Ющенком.

Оновлення політичного середовища


Нині серед львів’ян є побоювання, що Тимошенко або Янукович можуть запровадити російську мову другою державною, що Україна піде не проєвропейським шляхом, а проросійським, що Львів і область економічно занепадатимуть, а інвестори не прийдуть у державу, де пануватиме політична нестабільність.

Тарас Возняк вважає, що жоден із цих кандидатів не наважиться запровадити другу державну мову, і прогнозує обом кандидатам, і Тимошенко, і Януковичеві, недовготривале політичне життя.

«Зараз є добра нагода для оновлення політичного середовища. Бо за останні роки в національно-демократичному таборі, якщо так можна сказати, відбувався явний застій, цей табір перетворювався на чиновницьку партію, яка не могла не програти», – наголосив Тарас Возняк.

35% виборців у Львові, які просто не прийшли на дільниці, продемонстрували, що вибори Президента були без вибору і не бажали брати участі у цьому процесі, кажуть оглядачі. У другому турі ці виборці знову або ж проігнорують голосування, або ж не підтримають жодного з кандидатів.

Насправді нині важко спрогнозувати електоральні настрої серед галичан, бо доволі часто вони не прогнозовані і вплив політичних партій на виборців мало відчутний.

Але у Львові переконані: так, як львів’яни розчарувалися в діях Віктора Ющенка, і Донецьк невдовзі негативно оцінюватиме дії Віктора Януковича і його команди.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG