Доступність посилання

ТОП новини

Українська економіка як заручник виборчих обіцянок політиків


Прага – Після виборів міжнародне кредитування України може відновитися, запевнює голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан. Йдеться про майже чотири мільярди доларів, надання яких фонд зупинив через те, що Україна відмовилася затягнути пасок, всупереч вимогам фонду. Ці гроші потрібні і для того, щоб допомогти Україні розраховуватися за російський газ, і для того, щоб підтримати гривню, яка минулого року знецінилася наполовину порівняно з доларом. Але чи піде новий керманич України, хто би це не був, на непопулярні кроки?

Незважаючи на різкі взаємні звинувачення, економічні програми головних суперників на президентське крісло в Україні дуже схожі, зауважує агенція Reuters. І Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко обіцяють боротися з бідністю і поліпшувати життя українців завдяки щедрій підтримці з бюджету, натомість залучення інвестицій і модернізація для них – на другому плані, зазначають спостерігачі.

Західний фінансовий експерт, колишній британський дипломат у Москві Крістофер Ґренвіл називає загрозу банкрутства України цілком реальною. На шпальтах газети «Волл Стріт Джорнел» Ґренвіл припускає, що на допомогу Україні може прийти не МВФ, а Росія, хоча це і поставить під удар весь український політичний та діловий істеблішмент.

Крістофер Ґренвіл стверджує, що цього року Україна повинна повернути кредиторам 37 мільярдів доларів. Натомість британський оглядач Енн-Луіз Геґґер із аналітичної групи «Економіст» у розмові з Радіо Свобода відмовилася коментувати цю цифру. За її даними, навпаки, сума виплат, які має здійснити українська держава за зовнішніми запозиченнями 2010 року порівняно невисока, що зменшує загрозу дефолту. Допоможуть згладити ситуацію і золотовалютні резерви, зазначає Енн-Луіз Геґґер.

«Міжнародні резерви в Україні досить високі, – каже вона. – До того ж МВФ погодився, щоб влада могла використовувати частину резервів для оплати за газ. Але чим довше триватиме політична нестабільність, тим більшою буде дірка у резервах».

Разом з тим британський оглядач стурбована станом українських фінансів, зокрема зростанням державного дефіциту. «Наприкінці минулого року, коли уряд намагався відновити фінансування МВФ, то попереджав, що можуть бути проблеми з виплатою зарплат. Також Україна з труднощами знаходила гроші для оплати російського газу, тому ясно, що фінансове становище дуже хитке», – наголошує Енн-Луіз Геґґер.

Щоб почати економити, новому Президентові буде потрібна політична підтримка, переконаний Річард Барлі з американської медіа-групи Dow Jones. За його оцінкою, в разі перемоги Юлії Тимошенко, вона зможе відносно швидко консолідувати владу, а от Віктор Янукович можливо піде на дострокові парламентські вибори, таким чином продовжуючи період політичних баталій. Як зауважує Барлі, українська економіка стає заручником української політики.

За розвитком подій в Україні пильно стежать закордонні інвестори. Вже зараз ті, хто вклав гроші в українські державні облігації заробляють апетитні відсотки – через сильний ризик. Загострення політичної нестабільності на берегах Дніпра може сильно вдарити і по інвесторах, і по Україні, попереджають західні спостерігачі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG