Доступність посилання

ТОП новини

Перший рік президента Барака Обами


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах сьогодні відзначають першу річницю перебування Барака Обами на посаді президента.

Президент США Барак Обама, з його гаслом: «Так, ми можемо!» не лише переконав американських виборців, а й завоював підтримку мільйонів людей в усьому світі. Досить згадати, що в самому лише Берліні понад 200 тисяч прихильників вітали виступ президентського кандидата Обами, а з його перемогою у багатьох країнах пов’язували сподівання наступу нової ери в американській та міжнародній політиці.

Надзвичайна популярність молодого, енергійного лідера у Вашингтоні викликала очікування великих змін, насамперед закінчення воєн в Іраку та Афганістані. Щодо американців, які проголосували за Барака Обаму, то вони сподівалися, що новий лідер швидко подолає економічну кризу, найглибшу від часів Великої Депресії 30-х років минулого століття, і зосередиться на головній внутрішній меті – збільшення народного добробуту.

Обамі віддають належне: він упритул наблизився до прийняття закону про реформу системи охорони здоров’я з тим, щоб зробити цю систему загальною. Від початку минулого століття цього не міг досягти жоден американський президент, починаючи від Теодора Рузвельта.

Ініційовані президентом Обамою заходи порятунку фінансової системи країни, автомобільної промисловості, стимулювання економіки вважають значним досягненням.

Щодо зовнішньої політики, то Обама сприяв позитивному ставленню до Америки закордоном, що було відзначено Нобелівською премією миру. Але тривають воєнні дії в Іраку та Афганістані. До того ж, кількість військ в Афганістані збільшується згідно рішення президента.

Рівень популярності президента

У США соціологічні опитування взагалі роблять часто, а тема популярності президента сьогодні вельми актуальна у зв’язку з річницею на посаді, 12 місяців із 48, передбачених Конституцією США .

Результати одного з таких досліджень щойно оприлюднила телемережа АВС, яка провела опитування спільно з газетою «Вашингтон Пост». Провідний дослідник АВС Гері Леймер зазначає: «Популярність президента значною мірою зменшилася. На початку його популярність сягала 68%, а нині – 53%. Одначе, цього можна було очікувати, враховуючи стан економіки (рецесія) плюс безробіття на рівні 10%. Якщо порівняти це, наприклад, з популярністю президента (Рональда) Рейгана за перший рік його правління, коли (теж) була рецесія, то бачимо подібні показники, а саме: 68% і 52».

Президентові Обамі вдалося переконати Конгрес виділити майже 800 мільярдів доларів на економічні стимули, але поки що не вдалося знизити рівень безробіття. Дефіцит національного бюджету за минулий рік сягнув майже півтора трильйона доларів – рекордний рівень.

Звичайно, на підставі результатів першого з чотирьох президентських років зарано доходити далекосяжних висновків, але за часів, коли виборці вимагають негайного задоволення потреб, лідерові важко підтримувати власну популярність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG