Доступність посилання

ТОП новини

У США панує скептицизм і щодо Януковича, і щодо Тимошенко – американський політолог


Прага – 20 січня минув рік відтоді як Барак Обама став президентом Сполучених Штатів. За цей час він призначив нового посла до Києва – Джона Тефта – і кілька разів запевнював, що Америка підтримує євроатлантичні прагнення України. Але деякі оглядачі вважають, що Обама так і не запропонував свого бачення відносин із Україною. Більше про нинішню політику Білого дому і майбутнє українсько-американських відносин Радіо Свобода розповів американський політолог Пол Д’Аніері. Він є автором кількох книг про Україну і деканом Флоридського університету у Сполучених Штатах.

– Я думаю, що зараз Україна не належить до пріоритетів президента Обами. У зовнішній політиці його передовсім цікавить Афганістан, Ірак, Китай і глобальне потепління. У внутрішній політиці він передовсім займається реформою системи охорони здоров’я і економіки. Тому мало вірогідно, щоб Україна сильно привертала його увагу. Україною більше займаються працівники апарату Білого дому і держдепартаменту США. Суть цієї політики полягає в тому, що треба зачекати поки Україна зробить дещо із того, чого від неї всі очікують, щоб підняти відносини на вищий рівень. Очікування частково пов’язане із тим, щоб побачити, як Україна проведе вибори, а по-друге, як у Києві, так і в Вашингтоні розуміють, що доки Президент і прем’єр України запекло воюють один з одним, то важко говорити про що-небудь серйозне.

– Офіційно Вашингтон не має своїх улюбленців на президентських виборах в Україні, але тим не менше, на вашу думку, до кого там ставляться прихильніше – до Віктора Януковича, чи до Юлії Тимошенко?

– Думаю, що є чимало скептицизму до обох із них. Можливо більше скептицизму щодо Віктора Януковича через його роль у спробах викрасти результати виборів у 2004 році і через кримінальне минуле. Але до Юлії Тимошенко також є запитання через її роль у дуже непрозорих газових схемах у минулому. Тому гадаю, що США зараз дійшли до того, що їх набагато більше турбує політика, а не конкретні особистості. Хто би не виграв вибори в Україні, США будуть із цією особою працювати, але захочуть конкретних дій щодо серйозних питань.

– Чи варто очікувати нових ініціатив з боку США після президентських виборів в Україні?

– Гадаю, що США безперечно будуть простягати руку. Новий посол США в Києві Джон Тефт є дуже досвідченим дипломатом, а його призначення свідчить про те, що до України ставляться серйозно. Я знаю, що є люди в Білому домі, які уважно стежать за Україною, навіть якщо це не сам президент. Але такі дружні сигнали йдуть уже майже 20 років, однак справжні реформи в Україні досі не пройшли, у деяких сферах становище навіть погіршилося. Гадаю, що США навряд чи висунуть нові масштабні ініціативи доти, доки новий Президент, і Прем’єр-міністр, і парламент України не здійснять базових кроків. Це стосується боротьби з корупцією, ділового клімату, економічних реформ. Також дуже важливо розбудувати стабільні відносини між Президентом, прем’єром і парламентом України, щоб було ясно, що є керівники, які спроможні співпрацювати, щоб вести країну вперед.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG