Доступність посилання

ТОП новини

Третій – не зайвий


Київ – Переговори з Сергієм Тігіпком та боротьба за його електорат стали головною інтригою між першим та другим туром президентських виборів. Юлія Тимошенко заявила, що запропонувала йому посаду прем’єр-міністра, Віктор Янукович обіцяє реалізувати його програму. Натомість сам Сергій Тігіпко в інтерв’ю Радіо Свобода був дуже стриманий в оцінках.

Сергій Тігіпко який посів третє місце у першому турі президентських виборів, набравши 13,06 % голосів виборців, став найжаданішим союзником для кандидатів, які вийшли до другого туру.

Юлія Тимошенко, заявивши на прес-конференції про намір відновити єдність демократичної команди, окремо розповіла про пропозицію, яку вона зробила Сергієві Тігіпку – посаду голови уряду.

«Я запропонувала Сергію Тігіпку не лише об’єднати програми і об’єднати наше бачення розвитку України, не тільки бути йому надійним партнером у цій важкій роботі, а й також посаду прем'єр-міністра, якщо в нього є така амбіція. Саме тому, я думаю, що зараз рішення й відповідь за ним», – заявила Юлія Тимошенко.

Натомість Віктор Янукович пообіцяв виборцям Сергія Тігіпка, ставши президентом, втілити в життя програмні засади кандидата, що посів третє місце. «Я вважаю, що виборці, які голосували за Тігіпка – це наші однодумці. І у другому турі, я впевнений у цьому, вони підуть з нами», – сказав переможець першого туру президентських виборів. На його думку, передвиборна програма Тігіпка практично нічим не відрізняється від його власної програми - «відмінності є лише в окремих аспектах».

Перший раунд переговорів завершився попереднім «ні»

Тим часом, сам лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко в інтерв’ю Радіо Свобода дуже стримано оцінив перебіг переговорів з кандидатами, які вийшли до другого туру.

«Я отримав запрошення на зустріч і від Юлії Тимошенко, і від Віктора Януковича. Зустрівся із ними – переговорив. Дійсно, була така пропозиція від Юлії володимирівни (посада прем’єр-міністра. – Авт.). Ми не завершили розмову, я сказав попереднє «ні» – що не буду зараз підтримувати жодного кандидата. І поки що тримаюся такої думки», – розповів він.

Щодо предмету переговорів із Віктором Януковичем, то Сергій Тігіпко утримався від того, аби розповісти деталі. «Я не хотів би зараз якось впливати своїми коментарями на той чи інший результат», – пояснив він.

Вимога дострокових виборів

Зараз для Сергія Тігіпка важливою є не лише посада прем’єра, але і дострокові парламентські вибори, які дадуть йому можливість завести у Верховну Раду свою фракцію.

«Кожному президентові буде легко зробити в парламенті більшість. Але, все ж таки, якщо президент хоче зробити добре для країни, а потім піти на другий термін – я вважаю, потрібно дострокові парламентські вибори проводити», – зазначив Сергій Тігіпко.

Причому, на дострокові парламентські вибори Сергій Тігіпко має намір іти виключно самостійно – на чолі своєї політичної сили. Очевидно, саме цей момент і становить складність у переговорах з кандидатами-фіналістами.

Зараз Сергій Тігіпко каже, що його виборці розумні і самі зможуть розібратися, за кого їм проголосувати в другому турі. Проте, політичні експерти зазначають, що кандидатам-фіналістам буде складно вести боротьбу за електорат Сергія Тігіпка, не маючи його підтримки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG