Доступність посилання

ТОП новини

Молодь Волині лобіює «Європу без бар’єрів»


Луцьк – Візова політика країн Євросоюзу стосовно українців змушує бажати кращого, як і робота в Україні з нелегалами, котрі прагнуть потрапити транзитом до Європи через українську територію. Водночас робота польських консульств в Україні та співпраця прикордонників і правоохоронців України і Польщі в цьому напрямку може бути зразком для інших країн – такі висновки учасників Круглого столу, котрий відбувся в Луцьку з ініціативи Асоціації захисту прав молоді Волині.

Асоціація захисту прав молоді Волині започаткувала громадську ініціативу «Європа без бар’єрів». Один із напрямків її роботи – спростити відвідини європейських країн громадянами, котрі прагнуть там побувати з туристичною, культурною, науковою метою.

Як повідомив голова організації Андрій Гаврищук, активісти Асоціації провели чотири моніторинги роботи консульства Польщі в Луцьку та опитування громадян. Їхнім результатом стали рекомендації щодо поліпшення роботи консульства.

Консул Польщі в Луцьку Анджей Кухарук, який узяв участь у круглому столі, відзначив: із кожним роком його установа працює дедалі інтенсивніше. Лише минулого року громадянам України в Луцьку видано понад 81 тисячу польських віз, що на 11 тисяч більше, ніж у попередньому році. Понад чверть із них безкоштовні.

Відмов за рік – дві з половиною тисячі. Більшість із них пов’язані з незнанням українських громадян умов видачі візи, каже консул.

Аргументи для візи мають бути переконливими


Асоціація ретельно вивчила всі причини відмов і затримки у видачі віз і видала буклет «Прочитай і вирушай!», котрий уже розповсюджує серед земляків-волинян.

А тим часом, повідомив консул, інтенсифікується і малий прикордонний рух – за півроку зафіксовано 380 тисяч випадків перетину кордону на ділянках між волинськими та люблінськими селами обох країн.

Важливо, що впродовж цих півроку на території Польщі не зафіксовано жодного порушення правил перебування з боку українських громадян, які отримали дозвіл на малий прикордонний рух у польському консульстві Луцька, зазначив Анджей Кухарук.

Разом із тим отримати шенгенську візу самотужки українцям майже неможливо. Пояснення в анкеті на кшталт: «Хочу провести вікенд у Варшаві» або «хочу купити в Польщі ноутбук» – для працівників консульств не є переконливими, зауважували учасники слухань.

І якщо в польському консульстві ставлення до відвідувачів доброзичливе, а фізичних черг практично немає, то цього не можна сказати про ряд консульств європейських країн, розташованих у Києві, констатували учасники дискусії.

Волиняни «платять» за доброзичливість європейців прийомом «нелегалів»

На території області понад рік діє тимчасовий пункт утримання нелегальних мігрантів. Нині Волинь прийняла вже майже півтисячі «нелегалів».

А тим часом посольства держав, звідки прибули ті нелегали, часто не бажають приймати їх назад до своїх країн. Причина – відсутність угод про реадмісію з Україною, повідомив офіцер по роботі з іноземцями Луцького прикордонного загону Віктор Хижняк. Через це, каже він, посольства деяких країн узагалі не хочуть працювати в цьому напрямку.

Стосовно Росії, то вона має угоди про реадмісію з Євросоюзом, однак довести, що нелегал потрапив до України саме з Росії, досить нелегко, каже офіцер по роботі з іноземцями Луцького прикордонного загону Віктор Хижняк.

«Так поставлена робота в організаторів цих переправ – вони, як правило, не знають, де були; вони знають точку – наприклад, сіли літаком у Москві, а далі їх посадили в мікроавтобус чи машину, і потрапили вже десь у поле – їх там зловили…» – розповідає представник прикордонників.

Умовами утримання, медичною та юридичною допомогою іноземці задоволені. Однак у багатьох із них через півроку розпочинаються справжні проблеми, а в української влади – головний біль, розповідає заступник начальника пункту утримання нелегалів у Журавичах Валерій Новосад.

Усі мешканці пункту, котрі мали бажання зголоситися біженцями, написали заяву, але ще жодного разу суд не надав статусу біженця. Аргументи суду – відсутність доказів про переслідування в рідній країні.

Політикам не до міграційної політики

Такі люди, якщо їх відмовляється прийняти їхня країна, осідають в Україні – до чергового законодавчого врегулювання подібних ситуацій.

Працювати нині з сусідньою Польщею через угоду про реадмісію легше, ніж із Росією, з якою немає подібної угоди, зазначили волинські прикордонники, котрі нагадали: днями в Польщу був повернутий польський громадянин, котрий порушив правила перебування в Україні.

Україна потребує провадження чіткішої міграційної та візової політики, яке гальмують законодавці й виконавча влада через передвиборчі баталії, вважають учасники круглого столу в Луцьку.

Тим часом Асоціація захисту прав молоді продовжить дослідження, які сприятимуть забезпеченню прав людини на території Волині, незважаючи на її громадянство чи навіть на статус нелегала, підсумували учасники дискусії.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG