Доступність посилання

ТОП новини

Стефанішина: Україна не буде примусово повертати чоловіків з-за кордону


«Йдеться про потенціал мобілізації – облік й інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», – заявила віцепрем’єрка
«Йдеться про потенціал мобілізації – облік й інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», – заявила віцепрем’єрка

Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, заявила віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина.

«Україна ухвалила закон про мобілізацію, і ми маємо розуміти, в якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації – облік й інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», – заявила вона в інтерв’ю DW.

Читайте також: «Складне питання». У Держдепартаменті США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків із-за кордону

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

У Польщі й Литві, зокрема, підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку, але механізмів наразі немає.

Форум

XS
SM
MD
LG