Доступність посилання

ТОП новини

«Наблизило до отримання німецького громадянства»: реакції українців у Німеччині на обмеження консульських послуг


Українські чоловіки біля паспортного сервісу в Мюнхені, Німеччина
Українські чоловіки біля паспортного сервісу в Мюнхені, Німеччина

У Німеччині триває обговорення призупинення надання консульських послуг для українських чоловіків призовного віку. Влада ФРН відмовилися коментувати таке рішення МЗС України, проте повідомила, що це не вплине на статус біженців. А сенат Берліна, однієї із німецьких федеральних земель, заявив, що посвідку на проживання у Німеччині українці зможуть оформити навіть і з простроченим закордонним паспортом України. Для поїздок за кордон тут видаватимуть проїзний документ. Проте лише за вагомих причин та підстав.

Проєкт Радіо Свобода «Ти як?» поспілкувався із українськими чоловіками у Німеччині та дослідив реакцію німецької влади щодо майбутнього українських біженців.

Що кажуть українські чоловіки

Микола Голубей разом з дружиною перетнув український кордон 24 лютого 2022 року, коли ще не існувала заборона на виїзд чоловіків. Та й загалом – каже – до армії непридатний за станом здоров’я.

Спочатку сім’я опинилася у Польщі, де вони волонтерили, допомагаючи біженцям. А потім прибули до Німеччини. Тут у подружжя нещодавно народився син. У березні 2024 року чоловік подав у ДП «Документ» заявки на документи дитині і на отримання закордонного паспорта.

Повідомлення про документ сина вже надійшло. А інформації про його власний паспорт немає. І, вочевидь, через заборону Кабміну на пересилання паспортів за кордон, чоловік поки не зможе його отримати у Німеччині.

Це просто віддалить велику кількість людей ще далі від України
Микола Голубей

«Це просто віддалить велику кількість людей ще далі від України, – вважає біженець. – Тобто, якщо людина не може отримати українських документів, то вона рухатиметься в бік німецького чи польського громадянства.

Мене це наблизило на крок до отримання німецького громадянства. Тут зараз нестача молодих людей та спрощена процедура отримання».

Чоловік каже, що не розуміє, чому якщо він на законних підставах виїхав за кордон, то повинен стикатися із труднощами під час отримання консульских послуг: «У мене є законний штамп про перетин кордону, я не використовував ніяких сірих схем. Я перебуваю тут, в Німеччині, оплатив послугу в ДП «Документ» і зараз не зможу забрати свій паспорт».

Черги до паспортного сервісу в Польщі
Черги до паспортного сервісу в Польщі

Що буде з паспортами чоловіків, які оплатили їхнє оформлення і чи взагалі повернуть за це кошти – поки що невідомо. Оформлення та виготовлення одного закордонного паспорта в німецькому представництві ДП «Документ» коштує близько 105 євро за стандартний термін та майже 130 євро за термінове отримання.

На думку біженця, рішення про припинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном не буде ефективним. Окрім того, що це не призведе до повернення чоловіків, держава також понесе репутаційні втрати, вважає Микола.

Біля сервісного центру у Мюнхені
Біля сервісного центру у Мюнхені
Це непродуманий та непрорахований крок
Микола Голубей

«Розумію бажання держави мобілізувати ресурси, але важливо усвідомлювати, що деякі кроки мають репутаційні наслідки, – зазначає чоловік. – Це непродуманий та непрорахований крок, який впливає на декілька сотень тисяч чи мільйонів людей. Не було жодних пресконференцій чи інформаційних кампаній. Спочатку довго «мурижили» закон про мобілізацію, а потім раптово ухвалили ці рішення».

За словами українця, він має аутоімунне захворювання, через яке не зміг би приєднатися до лав ЗСУ. Наразі українець проходить лікування у Німеччині та не планує повертатися до України найближчим часом.

«Це рішення суперечить українському та європейському законодавствам»

З такою ж проблемою як і Микола Голубей, зіштовхнувся біженець Юрій з Одеси. Чоловік погодився дати нам коментар на умовах анонімності. Ще у лютому він подався на оформлення термінового закордонного паспорта, але досі його не отримав.

Особам, які незаконно виїхали, можна не надавати консульські послуги
Юрій

«У березні 2022 року я приїхав до Німеччини за допомогою документа про звільнення від військової служби, який отримав ще 15 років тому через стан здоров'я. Погоджуюсь, що «ухилянтам» – особам, які незаконно виїхали, можна не надавати консульські послуги. Однак зупиняти надання послуг тим, хто виїхав легально та має троє або більше дітей, чи доглядає за кимось, це просто суперечить законодавству України», – розповідає біженець.

Українець тепер розмірковує про отримання «сірого» паспорта у Німеччині. Це пов'язано з постійними змінами в українському законодавстві, через які чоловік не впевнений, чи йому не доведеться повторно проходити військово-лікарську комісію.

На переконання Юрія, український уряд повинен був завчасно повідомити про припинення консульських послуг чоловікам.

«Це рішення суперечить українському та європейському законодавствам. Воно не вплине на моє рішення повертатися до України», – додає чоловік.

«Сірий паспорт» або паспорт іноземця (Reiseausweis für Ausländer – німецькою) може отримати особа, яка не має громадянства країни, де проживає. За потреби його видає міграційна служба, він діє три роки. Власник цього документа може подорожувати в межах ЄС протягом 90 днів без візи, а також перебувати на території Німеччини. Проте варто зазначити, що цей документ не замінює документ про посвідчення особи – для цього потрібно оформити посвідку на проживання у формі пластикової картки та мати законні підстави для проживання на території країни.

«Правильна дія, але зроблена вона дуже топорно»

Ми провели опитування українських чоловіків у Мюнхені біля ДП «Документ» на другий день після того, як стало відомо про «заморозку» послуг. Утім, вони боялися говорити відкрито.

Я краще нічого не казатиму, бо мені ще треба свої документи назад отримати

«Я краще нічого не казатиму, бо мені ще треба свої документи назад отримати», – такі відповіді лунали проєкту «Ти як?» від українських біженців.

Зі слів охоронця українського паспортного сервісу, після скасування живих черг, кількість людей дуже зменшилася.

На запис потрапити досить важко, на найближчі два тижні немає вільних місць.

Я не відпущу його на війну

Жінка з 17-річним сином, яка прийшла подавати на закордонний паспорт, у відповідь на прохання по коментар сказала, що вона вже втратила чоловіка на війні, тому не хоче втратити і свого сина: «Я не відпущу його на війну».

Українець Віталій, який також проживає у Німеччині, заявив, що підтримує рішення українського уряду, але вважає, що реалізували це невдало.

«Загалом, це правильна дія, але зроблена вона дуже топорно, – каже чоловік. – Наприклад, якщо у людини, як у мене, з 17-го року інвалідність, я не можу навіть вільний час записатися в чергу, щоб сюди приїхати і зробити свій закордонний паспорт».

В дружини онкологія. Ну, важкувато буде туди-назад їздити, щоб цю комісію зробити
Віталій

До початку повномасштабного вторгнення чоловік з родиною проживав у Запоріжжі. Однак через постійні обстріли та загрозу для життя він не має можливості поїхати туди для оновлення даних у ТЦК. Крім власної інвалідності, важко хворіє його дружина: «Кинути її тут? Я не можу. Їхати треба з нею. В неї онкологія. Ну, важкувато буде туди-назад їздити, щоб цю комісію зробити».

Реакція німецької влади

Максиміліан Калль, прессекретар Міністерства внутрішніх справ Німеччини, у коментарі виданню DW заявив, що ФРН не позбавлятиме українських чоловіків мобілізаційного віку статусу тимчасового захисту.

Я впевнений у тому, що це не вплине на статус біженців
Максиміліан Калль, представник МВС Німеччини

«Я впевнений у тому, що це не вплине на статус біженців з України, які потребують захисту, незалежно від того, чи йдеться про жінок, яких серед таких біженців більшість, або чоловіків», – сказав Калль.

У МЗС Німеччини відмовилися коментувати рішення України тимчасово припинити консульське обслуговування чоловіків призовного віку за кордоном. «Це суверенне рішення України, яке я не можу коментувати від імені МЗС ФРН», – заявив представник відомства Крістіан Ваґнер.

У берлінському сенаті повідомили журналістам DW, що для надання або продовження тимчасової посвідки на проживання в Німеччині українським біженцям не обов'язково мати чинний паспорт.

Ключове – щоб у німецької влади була можливість ідентифікувати особу людини. Якщо українське посольство або консульство відмовить громадянину України у видачі або продовженні його паспорта, берлінське земельне управління у справах іноземців зможе видати йому проїзний документ, що замінює паспорт, для поїздок за кордон. Однак це буде можливо лише за нагальної потреби у поїздці.

Раніше у німецькому суспільстві вже була дискусія про те, чи потрібно відправляти українських біженців призовного віку до України.

Приводом для цього була заява міністра оборони Рустема Умєрова в інтерв'ю німецьким журналістам. Тоді він повідомив, що шукатиме шляхи для повернення з-за кордону тих чоловіків, які незаконно виїхали.

Ми не примушуватимемо людей проти їхньої волі до мобілізації
Марко Бушман, федеральний міністр Німеччини

Марко Бушман, федеральний міністр Німеччини, відповів, що проблеми України з мобілізацією солдатів для захисту від російського вторгнення не матимуть практичних наслідків для українців, які проживають у Німеччині.

«Ми не примушуватимемо людей проти їхньої волі до мобілізації чи проходження військової служби», – заявляв політик.

Згідно з останньою статистикою, у ФРН проживає понад 200 тисяч українських чоловіків у віці від 18 до 60 років. Загалом, за даними Євростату, від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, з України виїхало 650 тисяч чоловіків призовного віку. Скільки серед них перетнули кордон незаконно – статистика не повідомляє.

Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

  • Уряд України заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон.

Відповідно до постанови уряду від 23 квітня чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати документи лише на території України. Ця заборона не поширюватиметься на людей призовного віку, що мають підстави для звільнення від військової служби відповідно до законодавства.

  • Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві щодо призупинення надання консульських послуг назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном».
  • Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності закону про мобілізацію, з урахуванням його вимог.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG