Доступність посилання

ТОП новини

Хто будуватиме в Україні завод з виробництва ядерного палива?


Київ – Міністерство палива та енергетики направило пропозицію російській компанії «ТВЕЛ» та американській «Вестінгауз» для участі у конкурсі на будівництво заводу з виробництва ядерного палива. Про це повідомив міністр з палива та енергетики Юрій Продан. Чому пропозиції направлені саме зараз і коли можна очікувати побудову заводу?

За словами міністра Юрія Продана, конкурсна комісія вже розробила пропозиції і направила їх компаніям, які мають технології виробництва тепловиділяючих елементів для українських реакторів.

Радник прем’єр-міністра з енергетичних питань, народний депутат України Олександр Гудима пояснив, що пропозиції направлені саме зараз, а не раніше, для того, щоб не було політичної складової впливу на президентську кампанію. Він наголосив, що, одні сказали б, що хтось продався американцям. Інші сказали б, що хтось продався росіянам. Сьогодні, коли тендер буде проведений після президентських виборів, тої складової не буде.

Олександр Гудима вважає, що буде головна складова, в якій зацікавлений уряд – це є економічна складова. Тому, за його словами, безпекової складової не існує. Касети фірми «Вестінгауз» працюють надійно, касети фірми «ТВЕЛ» працюють надійно.

Краще пізно, ніж ніколи

А уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський дивується, чому конкурс на будівництво заводу з виробництва ядерного палива оголошений так пізно. На його думку, це питання має вирішуватися з врахуванням не тільки економічних, не тільки технологічних речей, але й в контексті диверсифікації джерел постачання ядерного пального. І політичний чинник тут мусить бути присутній.

Не розуміє, чому так пізно оголосили конкурс і директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. Він вважає, що переможе той, хто запропонує найкращі умови, а від початку оголошення тендера до завершення будівництва пройде щонайменше 2-3 роки.

Раніше Президент Віктор Ющенко своїм указом ввів в силу рішення РНБО, яким мінпаливенерго доручив провести конкурс з відбору технології та партнерів для будівництва заводу з виробництва ядерного палива.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан повідомляв, що конкурс планують провести до 1 квітня 2010 року. Україна заявляла про плани в 2015 році ввести в експлуатацію завод з виробництва ядерного палива для АЕС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG