Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться Україні зіскочити з «ядерного гачка» і диверсифікувати ринок?


Київ – Хто постачатиме в Україну ядерне паливо? Юлія Тимошенко домовилася з Володимиром Путіним, що впродовж двох років це робитиме Росія. Однак, існує і контракт на постачання реакторного пального зі Сполучених Штатів. Що для України є вигіднішим? І чи не суперечать ці угоди одна одній?

Домовленості про спільну з Росією добудову двох атомних блоків на Хмельницькій АЕС були досягнуті під час останнього візиту Юлії Тимошенко до Москви.

За словами Прем’єр-міністра, найближчим часом буде підготовлено відповідну російсько-українську міжурядову угоду, і до 15 червня проект десятирічного контракту буде винесений на обговорення.

І ще. Київ та Москва підписали угоду про постачання ядерного палива для українських атомних станцій упродовж цього та наступного років: «Настав час підписати угоди по постачанню ядерного палива в Україну на 2009-2010 роки. Причому, підписати на вигідних для України умовах. Ми підписали всі угоди щодо постачання ядерного палива на українські атомні електростанції. Причому підписали за ціною дешевшою, ніж у попередні періоди», – каже пані Тимошенко.

Разом з тим, минулого року була укладена угода на постачання в Україну ядерного палива зі Сполучених Штатів. Її підписали «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse. Контракт передбачає постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 упродовж 2011-2015 років.

Росія тримає Україну на «ядерному гачку»

Сьогодні в питаннях ядерної енергетики Україна дуже залежна від Росії, каже в інтерв’ю Радіо Свобода член парламентського комітет з ПЕК та ядерної енергетики Юрій Костенко.

На його переконання, угоди на постачання реакторного пального з Росії та Сполучених Штатів суперечать одна одній: «Із самих початків незалежності Росія тримає нас на гачку не тільки енергетичної залежності, а й залежності щодо постачання ядерного палива. Росія у будь-який момент може припинити приймати відпрацьоване ядерне паливо, і наші атомні станції зупиняються так, як і зупиняються, якщо Росія не постачатиме ядерне паливо. У такому вигляді ядерна енергетика України є дуже небезпечною. Програма диверсифікації ядерного палива для України конче потрібна», – зазначає Юрій Костенко.

Диверсифікація потрібна

Із тим, що ринок ядерного палива має бути диверсифікованим, погоджується і директор Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії Валерій Кухар. Однак, на його думку, угода на постачання ядерного палива з Росії не суперечить тій, що була підписана з американською компанією Westinghouse: «Звичайно, не суперечить. На світовому ринку, якщо взяти, наприклад, Європу, кожна станція купує (ядерне паливо) там, де хоче, на тендерних умовах. Якщо вони можуть купувати у різних постачальників, які дають кращу ціну і якість, то й Україна має бути прив’язана не до одного постачальника, а до всіх».

Без російського ядерного палива не обійтись


Окрім цього, каже Валерій Кухар, на українських атомних станціях стоять реактори російського виробництва, то щоб їх завантажувати американським чи європейським ядерним паливом, потрібно дещо переробити реакторну зону. А для цього потрібні час та кошти: «Якщо до нас піде західне паливо, то воно піде в дуже обмеженому обсязі. Сьогодні тільки на Південноукраїнській АЕС було зроблено декілька зборок, які можна завантажувати цим паливом. Але про всі реактори сьогодні не йдеться, тому що для цього потрібен час та гроші».

До речі, близько половини електроенергії, яку сьогодні споживає Україна, атомна.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG