Доступність посилання

ТОП новини

Швеція і Польща до США й Росії: скоротіть і тактичні озброєння, не лише стратегічні


«Точка» - ракетний комплекс з групи російський тактичних озброєнь
«Точка» - ракетний комплекс з групи російський тактичних озброєнь

Прага – Швеція і Польща закликають Сполучені Штати і Росію не лише домовлятися про обмеження стратегічних озброєнь, а скоротити й свої тактичні озброєння в Європі. На думку Стокгольма й Варшави, настав час помістити і тактичну зброю під режим контролю за озброєннями.

Міністри закордонних справ Швеції і Польщі закликають Сполучені Штати Америки і Росію різко скоротити свої арсенали тактичної ядерної зброї. Ці арсенали, за словами міністрів, становлять загрозу для Європи.

Карл Більдт і Радослав Сікорський висловили свій заклик у сьогоднішній статті в американському щоденнику The New York Times і його європейській версії The International Herald Tribune.

Стаття вийшла якраз до триденної міжнародної конференції про ядерне роззброєння, що починається сьогодні в Парижі, і в той час, як учора США й Росія поновили, як вони кажуть, близькі до завершення переговори про новий договір з приводу обмеження стратегічних озброєнь.

США й Росія мають повно ядерної зброї в Європі

Як нагадує Радіо Свобода старший радник дослідницької організації з Брюсселя, Інформаційної служби в Європі про міжнародну безпеку, Іян Дейвіс, ядерні арсенали на планеті ще дуже великі, і левова частка їх належить саме США і Росії.

«У світі ще існує десь близько 23 тисяч ядерних боєголовок, і 90 відсотків із них мають росіяни й американці», – каже дослідник.

Із них, за оцінками, на бойовому чергуванні стоять загалом майже 8 тисяч, серед того понад 2 тисячі 600 у США і понад 4 тисячі 600 у Росії.

Більдт і Сікорський наводять дані недавнього звіту Міжнародної комісії з непоширення ядерної зброї і ядерного роззброєння, за яким США, як вважають, мають у Західній Європі близько 200 ядерних боєголовок, а Росія – близько 2 тисяч, переважно в своїй західній частині на Сході Європи.

Тож обидва міністри зокрема закликали Москву взяти на себе зобов’язання вивести ядерну зброю з регіонів, що межують із Європейським Союзом, у першу чергу з Калінінградської області і Кольського півострова.

Тактична ядерна зброя як небезпечний пережиток

Голови дипломатії Швеції і Польщі також наголошують, що настав час створити режим контролю і за тактичними ядерними озброєннями, призначеними для використання на полі бою, – такий, як уже існує щодо значно руйнівніших стратегічних озброєнь.

За словами Більдта і Сікорського, тактична ядерна зброя – це «небезпечний залишок небезпечного минулого». Тож вони закликали колишніх суперників у «холодній війні» «значно скоротити» свої запаси такої зброї – чи через переговори, чи односторонньо. Міністри вважають до того ж, що це має стати лише першими кроками до повної ліквідації такої зброї.

Більдт має сам узяти участь у паризькій конференції протиядерної ініціативи Global Zero, яка обговорюватиме конкретний план поступової повної й підконтрольної ліквідації ядерної зброї і започаткування масової кампанії на підтримку цього плану.

А тим часом США і Росія, як виглядає, наближаються до завершення переговорів про обмеження й скорочення стратегічних ядерних озброєнь. Новий договір, котрий вони розробляють, має замінити попередній, чинність якого закінчилася в грудні минулого року.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG