Доступність посилання

ТОП новини

Російські очікування українських виборів


Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Гість: російський політолог Станіслав Бєлковський

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: «Для Росії немає принципової різниці у перемозі Віктора Януковича або Юлії Тимошенко».

Про це сьогодні на прес-конференції у Києві заявив російський політолог Станіслав Бєлковський.

Хоча, власне, не віриться: так чи не так? У Москві буцім усі подейкують про те, що у Кремлі радіють перемозі фаворита Кремля - Віктора Януковича. Очікують цього.


Станіслав Бєлковський: Ні, Янукович уже давно не є фаворитом Кремля.

Він, скоріше, є для Кремля джерелом жорсткого розчарування ще з 2007 року, коли, на думку кремлівських керівників, він віддав владу без будь-якої справжньої причини, без будь-яких юридичних приводів робити так.

Останнім часом Кремль більш конструктивно співпрацював з Юлією Тимошенко. Був такий собі платонічний роман між Юлією Тимошенко й Володимиром Путіним, який розпочався на початку 2008 року.

- Цей платонічний роман уже закінчився чи перестав бути платонічним? У сенсі – став грошовим чи фінансовим?

Кращою для Кремля є перемога Юлії Тимошенко.
- Він став фінансовим, звичайно. І платонічний остаточно закінчився.

Хоча, звичайно, після того, як Юлія Тимошенко поставила свій підпис під так званою Брюссельською декларацією про модернізацію української ГТС, то це було джерелом образи для Володимира Путіна, і він не одразу повернувся до співробітництва з Тимошенко.

Але зараз навіть трохи кращою для Кремля є, звичайно, перемога Юлії Тимошенко, ніж Віктора Януковича.

- А чому?


- Тому що, по-перше, Кремль не розглядає вже п’ять років Україну як геополітичного чи стратегічного політичного партнера. Це, звичайно, результат принизливої поразки Кремля в 2004 році.

По-друге, Кремль розглядає Україну як партнера в економічній сфері і як територію для здійснення певних бізнес-планів найбільших російських бізнесменів, оточуючих Кремль.

У цьому сенсі Кремль зацікавлений у тому, щоб в Україні існував єдиний центр влади, єдиний центр ухвалення рішень. Що буде, звичайно, в разі перемоги Юлії Тимошенко.

- Ви думаєте, що такого не буде в разі перемоги Віктора Януковича?

Депутати-бізнесмени не поспішатимуть бігти до Віктора Януковича, бо це дуже слабка опора.
- Звичайно, ні. Звичайно, буде два центри влади: Віктор Янукович з його дуже обмеженими повноваженнями як Президента і Юлія Тимошенко, яка зберігає, за Конституцією, всі повноваження Прем’єр-міністра.

Я вважаю, що вже навчені досвідом 2006 і 2007 років депутати-бізнесмени, професійні зрадники української політики, не поспішатимуть бігти до Віктора Януковича, бо це дуже слабка опора.

- Чи не помиляєтеся Ви?

Кажуть, що здалеку це все краще видно, ніж тут близько, але ще влітку говорили бізнесмени з оточення Януковича про те, що хоч так, хоч так повернуться до Президента, за будь-якої умови.


- Єдності немає навіть всередині Партії регіонів, де, наприклад, групи Ахметова і Колесникова так люто ненавидять зараз найближче оточення Віктора Януковича на чолі з Сергієм Льовочкіним і зроблять все, щоб ця група не змогла узурпувати владу у випадку того і після того, як Віктора Януковича буде оголошено Президентом.

І ми знаємо, що Юлія Тимошенко, звичайно, набагато сильніший політик за Віктора Януковича. Вона справжній харизматичний лідер, і ніколи вона просто так всю повноту влади не віддасть і знайде багато аргументів для тепер існуючої коаліції, щоб зберегтися.

Я вважаю, що дрібні партії, наприклад, як Блок Литвина, як комуністи не зацікавлені в достроковими виборами до ВР і не зацікавлені у тому, щоб уся повнота влади була у будь-чиїх руках, наприклад, Віктора Януковича.

Тому баланс сил буде збережено, а саме – в разі перемоги Януковича.

Це не дуже влаштовує Кремль, бо знову доведеться домовлятися по грошах і про бізнес і з Януковичем, і з Тимошенко. І Янукович, і Тимошенко робитимуть все, щоб домовленості, досягнуті не ними, а конкуруючою фірмою було зруйновано. Тому більше Кремль влаштовує влада в одних руках – Юлії Тимошенко.

- Тоді це якісь такі вузькі домовленості Кремля, скажімо, тому що в Москві люди говорять виключно про перемогу Віктора Януковича.

Свідченням тому… У нас на сайті було відеоопитування у Москві серед громадян. І вони всі так заодно.


- По-перше, зараз уже росіяни не так цікавляться українською політикою, як шість років тому. Хоча цікавляться, бо, звичайно, це заздрість. У нас-то виборів немає, а в Україні вони є.

І щоб там хто не казав би, сам інтерес до українських виборів викликаний у першу чергу тому, що є досвід справжньої демократії…

- То це, може, серед політологів? Може, це політологам немає про що поговорити – без роботи. Журналісти без роботи. А громадянам? Ну, є вибори чи немає...

Для Кремля найголовнішим є, що символ кремлівської поразки 2004 року Віктор Ющенко йде.
- Такого інтересу, як 5-6 років тому (ще раз наголошую), немає, але зберігається певною мірою.

По-друге, Росія не є демократичною країною, тому ніякого зв’язку між кремлівською політикою та настроями в російському суспільстві немає. Кремль має в першу чергу економічні й бізнесові цілі. Звичайно, йому трохи краще вирішувати ці питання з єдиним центром влади в особі Юлії Тимошенко.

Хоча, звичайно, якщо переможе Віктор Янукович, то це зовсім не буде проблемою для Кремля. Трохи складніше буде домовлятися, але не катастрофа. Для Кремля найголовнішим є, що символ кремлівської поразки 2004 року Віктор Ющенко йде. Все решта не так важливо.

- До речі, не так давно при продажах компанії ІСД дуже багато говорили про підтримку паном Путіним Прем’єр-міністра українського. Що про це, до речі, говорять у Москві? Чи про це не говорять?

- Звичайно, в російському суспільстві про це не говорять, але в експертному колі говорять. Вважають, що, звичайно, ІСД придбали компанії, близькі до ключових бізнес-партнерів Володимира Путіна, зокрема Геннадій Тимченко – одна із ключових постатей в оточенні російського прем’єра.

Що, звичайно, не є таємницею для Юлії Тимошенко і для пана Гайдука, який формально продав свій пакет з ІСД.

- Наскільки це може вплинути на українсько-російські відносини у глобальному масштабі? Тому що є компанія, яку продали, щось вирішили в політичному сенсі.

- У політичному сенсі ніяк.

Ще раз наголошую, що політика взагалі більше не є основою для російсько-українських відносин.У бізнесовому сенсі це змушує Кремль ставитися більш лояльно до українського сучасного уряду і до наступного українського Президента, хто б ним не був.

- Наразі ми маємо дзвінок від слухача.

Слухач: Якщо виберуть Януковича, то це буде так звана «кукла» у Москві, будуть керувати, як за ширмою. Він буде повністю керований Москвою.

Як, на Вашу думку, це так буде чи не так?


- На відміну від Юлії Тимошенко. Вона так не дасть собою керувати, як він буде поводитися.

Звичайно, це не так. Звичайно, ми чули ці пропагандистські конструкції від представників штабу Юлії Тимошенко. Але у цьому сенсі Віктор Янукович, звичайно, є залежним політиком, він залежить від свого оточення, від певних думок у своєму оточенні.

Але відносини у Віктора Януковича з Москвою є прохолодними, принаймні з 2007 року…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG