Доступність посилання

ТОП новини

Слідом за міліцією регіонали прагнуть обезголовити суддівську систему


Київ – Слідом за міністром внутрішніх справ Партія регіонів ініціює відставку Голови Верховного Суду Василя Онопенка. Проект відповідної постанови зареєстрували в понеділок у парламенті депутати-регіонали. Експерти зазначають, що політичний тиск може негативно позначитися на легітимності ухвалених судами рішень, зокрема – щодо результатів президентських виборів.

У пояснювальній записці до постанови мовиться, що підставою для внесення даного проекту є «ситуація, я наразі склалася у судовій системі і є особливо небезпечною під час виборчого процесу». Як приклад, регіонали наводять спроби Василя Онопенка звільнити виконувача обов’язків голови Вищого адмінсуду Олександра Пасенюка. За їхніми словами, «низка рішень, ухвалених суддями під впливом Голови Верховного Суду України, за декілька годин до початку голосування, з порушеннями чинного законодавства України, могла призвести до зриву виборчого процесу».

Про серйозність намірів Партії регіонів опосередковано свідчить і той факт, що Василь Онопенко опинився на лікарняному. Як відомо, посадовця, який перебуває на лікарняному, не можна звільняти.

Регіонали застосували «заборонений прийом» Ющенка

Натомість опоненти регіоналів вважають, що легітимність подібного рішення буде сумнівним. «Цей проект постанови, на мою думку, не має юридичного навантаження, – каже депутат-бютівець Святослав Олійник. – Це суто політичний документ, яким представники Партії регіонів показують свій наступ на Голову Верховного Суду. Цю погану традицію запровадив поки що чинний Президент Віктор Ющенко, коли заднім числом намагався скасовувати укази про призначення. З цього нічого хорошого не вийшло».

Вчений-правник, колишній віце-спікер Віктор Мусіяка також вважає, що подібним чином депутати-регіонали перевищують свої повноваження. Він так само зазначив, що свого часу подібним сумнівним чином звільняв суддів Президент Віктор Ющенко. Аргументи, викладені у пояснювальній записці до постанови, вчений-правник назвав непереконливими.

«Ставити це в якості підстави для звільнення Голови Верховного Суду, як судді – ну, це взагалі несерйозно», – зауважив Віктор Мусіяка.

Битва за суди триватиме до повного знищення їхнього авторитету


Боротьба за вплив та контроль над системою адміністративного судочинства, яка розглядає справи, пов’язані з виборами, стала важливою частиною передвиборної боротьби між основними опонентами. Минулого тижня депутати-регіонали навідалися до столичного апеляційного адмінсуду, який напередодні першого туру виборів ухвалив неприйнятне для них рішення.

«І у випадку з Луценком, і у випадку з Онопенком Партія регіонів намагається нейтралізувати всіх можливих союзників Тимошенко в державних інституціях, – зазначає політолог Володимир Фесенко. – Регіоналам уже вдалося частково нейтралізувати ситуацію в адміністративних судах».

На думку експерта, забезпечити результативне голосування щодо Голови Верховного Суду регіоналам буде складніше, ніж відставку міністра внутрішніх справ. «Думаю, що голосування тут буде ситуативним, – каже Володимир Фесенко. – Вибачте за порівняння, йдеться про проплату не оптом, а вроздріб. Якщо по Луценку не було формальних обмежень, то в ситуації з Онопенком є серйозна правова колізія».

Система адміністративного судочинства опинилася під потужним політичним тиском. Найнегативнішим наслідком боротьби за контроль над судами може стати те, що судові рішення за наслідками післявиборних суперечок не будуть в очах суспільства легітимними.


  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG