Доступність посилання

ТОП новини

Україна після виборів: оптимізм Вашингтона і песимізм Києва


Київ – Незалежно від результату виборів, Україна не зійде з демократичного шляху. Так вважають екс-посли США в Україні Стівен Пайфер та Уільям Тейлор. Вони та ще низка політичних експертів взяли участь у телемості «Вашингтон – Київ». Однак українські експерти американського оптимізму не поділяють. Чого ж чекають від нового українського Президента в експертному середовищі України та Америки?

Українці навчилися проводити чіткі, вільні й демократичні вибори, саме так оцінює нинішні президентські перегони колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. Дипломат прогнозує, що Україна швидше за все збереже демократичний вектор розвитку, і перемога того чи іншого кандидата на це мало вплине: «Україна чи не найбільш вільна країна на пострадянському просторі. Захід готовий простягнути їй руку, головне, щоб новий президент сформував послідовну політику. У Вашингтоні очікування щодо наслідків українських виборів – досить помірковані. Але ми впевнені, що Україна не зробить різкого повороту назад, хто б не переміг на виборах».

Стівен Пайфер відзначив також, що на відміну від виборів-2004, сьогодні американські політики не виділяють в Україні якогось кандидата-фаворита. Саме таким небажанням Білого Дому впливати на виборчу кампанію в Україні експерт пояснює тимчасове зменшення активності у взаєминах двох держав.

Україна як локомотив пострадянського табору

Американські експерти припускають, що після президентських виборів відбудеться певне зближення України з Росією. Але якщо Київ не втратить при цьому європейської орієнтації, це позитивно вплине й на інші пострадянські держави, відзначає екс-посол США в Україні Вільям Тейлор: «Ми впевнені, що й після виборів Україна залишиться європейською державою. Це дуже важливо, адже з неї братимуть приклад Молдова, Білорусь і навіть Росія. І навпаки, зміна політичної орієнтації України потягне такі ж зміни і в цих державах».

У зближення Києва з Кремлем після виборів не вірить віце-президент Атлантичної ради США Деймон Вілсон, оскільки, на його думку, і для українського народу, і для влади вигідно зміцнити зв’язки з усім світом. Водночас експерт прогнозує для України після виборів низку проблем, які зможуть зашкодити демократичним процесам. З-поміж них Деймон Вілсон виділяє відсутність інвестицій у газотранспортну та енергетичну сфери, корупцію, невизначеність суспільства щодо приєднання до НАТО чи іншої міжнародної системи безпеки.

Розвиток гальмує відсутність вибору – експерт

Українські експерти вважають, що позиція американських колег – це не прогноз, а радше сподівання на краще і не бачать у найближчому майбутньому підстав для значного розвитку демократії. Про це каже учасник телемосту, провідний експерт Інституту зовнішньої політики при МЗС Олександр Палій.

«Американці висловлюють оптимізм, бо треба на щось сподіватися. Формувати певну матрицю для українських політиків. Але не можна видавати бажане за дійсне, адже печерний рівень безвідповідальності обох кандидатів у президенти дуже небезпечний. Українці фактично позбавлені вибору», – зазначив Олександр Палій.

Експерт Інституту зовнішньої політики при МЗС Олександр Палій погоджується з американськими фахівцями, що різкі зміни політичного курсу після виборів малоймовірні. А це призведе до поглиблення кризових явищ. У чому всі експерти зійшлись, це на тому, що подолати будь-які негаразди зможе консолідація українського суспільства.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG