Доступність посилання

ТОП новини

ЄС стурбований намірами цензури інтернету в Білорусі


Прага – Європейський Союз стурбований намірами білоруської влади посилити контроль над інтернетом. А правозахисна організація «Репортери без кордонів» зі штаб-квартири у Парижі попереджає, що офіційний Мінськ може потрапити до її чорного списку ворогів інтернету, поруч із Північною Кореєю та Китаєм.

Нашумілий указ президента Білорусі має назву «Про заходи зі вдосконалення національного сегменту мережі інтернет». Із 1 липня провайдери інтернету в Білорусі повинні будуть протягом року зберігати дані про своїх користувачів і сайти, які вони відвідують. А коли будуть запити, то передавати цю інформацію правоохоронцям, включно з податковою і КГБ. Не сховатися від пильного ока влади навіть відвідувачам інтернет-кафе – їх також планують ідентифікувати.

У грудні президент Олександр Лукашенко назвав інтернет смітником, а потребу суворішого контролю пояснює захистом співвітчизників, зокрема від екстремізму і порнографії.

Натомість білоруські опозиціонери переконані, що влада передовсім має на меті закривати рота своїм політичним опонентам напередодні президентських виборів, які мають відбутися 2011 року. Більшість незалежних газет у Білорусі закрито, там немає незалежного радіо, чи телебачення, тому інтернет є ключовим джерелом інформації.

Луц Ґеллнер, речник комісара Європейського Союзу із зовнішніх справ Кетрін Ештон, в інтерв’ю Радіо Свобода висловив стурбованість останніми кроками Мінська. «Якщо новий президентський указ увійде в дію, то це, звісно, ще більше згорне свободу слова й інформації в Білорусі, – зазначає речник єврокомісара. – Ми будемо це розглядати як важливий крок у хибному напрямку. Сподіваємося, що білоруська влада його перегляне».

«Гора народить мишу» – білоруський блогер

Тим часом відомий білоруський блогер Євген Ліпкович вірить у те, що спроби цензури не пройдуть на практиці. «Кажуть, що Twitter відіграв дуже важливу роль під час подій в Ірані, ось влада і намагається це врегулювати. Але, як кажуть, що голіший, то мудріший. От у Китаї «Живий Журнал» заборонений, але в мене є там товариш, який увесь час його читає і туди пише. Треба вміти це робити. За бажанням ми це обійдемо. Плювати на них. Шкода, що викинуть великі гроші, щоб нічого не вийшло. Гора народить мишу, як завжди», – сказав блогер у розмові з Радіо Свобода.

Білоруська влада оприлюднила проект указу про регулювання інтернету наприкінці минулого року. Після різкої критики звідти вже прибрали найбільш одіозні положення. Оглядач білоруської редакції Радіо Свобода Юрій Дракохруст припускає, що білоруська влада далі має можливості для маневру. Хоча б тому, що чимало пунктів президентського розпорядження ще має бути врегульовано іншими органами влади.

«Якими будуть остаточні положення, поки сказати важко. Це чимось нагадує старий анекдот. Біжать з лісу звірі, а їх питають, чому вони це роблять. Там лев, цар звірів, всім відриває п’яту лапу. А чого ви боїтеся, у вас же чотири? Та розумієте, він спершу відриває, а потім рахує. Ось і тут інтернет-спільнота і громадськість перестерігаються, бо знають про звички білоруської влади», – говорить Дракохруст.

Останнім часом білоруська влада проводить політику багатовекторності, балансуючи у відносинах між Росією і Заходом. Тому є шанс, що під впливом Європейського Союзу офіційний Мінськ пом’якшить свою політику цензурування інтернету.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG