Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікує Росія від України


Олександр Тишкевич

Київ – За кілька днів до виборів Президента України експерти обмірковують перспективу майбутніх українсько-російських відносин. Очевидним є те, що Росія намагатиметься здобути для себе максимум вигоди і на суто політичному, і на економічному фронтах. Чого ж очікувати від двосторонніх відносин?


Кремль найбільше зацікавлений в управлінні газотранспортною системою України, приватизації компанії «Укртелеком», а також щодо нафтопроводу «Одеса-Броди», використання якого приваблює російсько-британську компанію ТНК ВР, – так вважає російський політолог Станіслав Бєлковський.

Росія розглядає Україну як територію бізнесу для задоволення великого російського капіталу, саме тому для Росії не є принциповим прізвище українського Президента. Кремль домовлятиметься з будь-ким із переможців виборів, каже пан Бєлковський. При цьому він зазначив: «Кращим результатом виборів для офіційної Росії є Тимошенко, тому що у разі її перемоги в Україні сформується єдиний центр влади».

Конфліктів не уникнути?

Український політолог Віктор Небоженко погоджується з російським колегою, що для Росії зручніше, коли президентом стане Юлія Тимошенко, адже, на його думку, з нею можна домовлятись на прагматичних засадах.

Втім, політолог вважає, що конфліктів із Росією у майбутньому не уникнути, оскільки Кремль, так би мовити, штовхатиме Київ на подвійне громадянство та намагатиметься змусити визнати Абхазію та як незалежну державу. Але найбільшим стратегічним завданням буде уніфікація політичного простору між Україною та Росією, вважає Віктор Небоженко.

«Велике стратегічне завдання – це уніфікація політичного простору між Україною та Росією, тобто створити в Україні таку політичну систему, котра дозволить виконувати між Кремлем та головним українським політиком їхні угоди. Зараз поки що такої ситуації немає», – пояснює пан Небоженко.

Він також припускає, якщо програє Віктор Янукович, то з частини Партії регіонів сформується проросійська політична партія, яка буде орієнтуватися виключно на Росію. Це, за його словами, є частина стратегії для зберігання напруженості у відносинах між державами. Але таку думку Вітора Небоженка не поділяє Станіслав Бєлковський. Чий прогноз виявиться правильнішим, очевидно, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG