Доступність посилання

ТОП новини

Давидович: зміни до закону порушують усі міжнародні стандарти


Ярослав Давидович у студії Радіо Свобода, 4 лютого 2010 року
Ярослав Давидович у студії Радіо Свобода, 4 лютого 2010 року

Внесені Верховною Радою зміни до закону про вибори Президента порушують міжнародні стандарти. Про це заявив колишній голова Центральної виборчої комісії (2004–2007 роки) Ярослав Давидович в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Відбулася неординарна подія в Україні – до закону внесені зміни менше ніж за шість місяців до початку виборчої кампанії, як це передбачено світовими стандартами. Хоча це не вперше робиться в Україні, але для України, на жаль, стандарти поки що неписані і доки це буде тривати, доти ми будемо дивувати демократичний світ», – сказав екс-керівник ЦВК.

При цьому, за словами Давидовича, міжнародні організації й експерти заздалегідь закликали Верховну Раду переглянути недосконалий закон про вибори, але «цього ніхто не слухав, і все вирішили зробити в останній момент».

Що ж стосується ухвалених 3 лютого змін до Закону про вибори Президента, Ярослав Давидович висловив кілька зауважень.

«Перш за все, скасована в статті 28 частина четверта, яка стосувалася кворуму в засіданні комісії. За законом, засідання комісії було повноважним, якщо на нього прийшли не менше ніж дві третини складу комісії. Тепер куті передали меду – взагалі скасували цю норму. І сьогодні не відомо, яким має бути кворум, щоб можна було починати засідання. Зрештою і римське право, і грецьке право, і інші міжнародні стандарти передбачають, що повинна бути принаймні більшість», – сказав колишній голова Центрвиборчкому.

Друге зауваження стосується ухвалення рішень комісією вищого рівня за комісію нижчого рівня. «Це не завжди вдало буде працювати, – каже Давидович. – Тому що комісії вищого рівня важко буде розібратися в ситуації, яка може виникнути на місці в дільничній виборчій комісії».

«Уявіть, дільнична комісія не змогла ухвалити рішення з якоїсь причини. По ідеї, відповідно до внесених змін, це рішення може ухвалити комісія вищого рівня. Чи буде вона готова його об’єктивно ухвалити, не маючи ні матеріалів, адже 100 кілометрів може розділяти дільничну комісію і окружну, а окружну і Центральну – тисячу кілометрів», – сказав екс-голова ЦВК.

«Найневдалішим» новим пунктом, за словами Давидовича, є те, що в «пункті 8 статті 30 записали, що можна вилучити зі складу комісії члена комісії за неявку на засідання в день голосування. Але хто може сьогодні роз’яснити: неявка – це скільки? П’ять хвилин, година, дві, три? А якщо автобус запізнився?!».

І четверте зауваження стосується заповнення вакансій. «Після вступу цього закону в силу ця норма буде дозволяти уже не політичній силі рекомендувати людей, а радам, сільським, селищним, міським, обласним», – сказав Давидович.

Сьогодні Президент Віктор Ющенко підписав зміни до закону про вибори глави держави, які напередодні парламент ухвалив 233 голосами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG