Доступність посилання

ТОП новини

США раді з готовності Румунії взяти участь у новій системі ПРО


Речник Білого дому Філіп Кроулі назвав принципову згоду Румунії прийняти на своїй території американські ракети-перехоплювачі важливим кроком до перегляненої архітектури системи протиракетної оборони США в Європі.

За його словами, рішення Румунії відображає стратегію Сполучених Штатів на розвиток цієї архітектури, щоб захистити всю Європу – адже таким чином система протиракетної оборони просунеться й до Південної Європи.

За його словами, США очікують, що ця фаза буде здійснена до 2015 року.

Речник додав, що Сполучені Штати домовляються про розташування протиракет і з іншими країнами. Він нагадав, що в жовтні минулого року Польща вже теж у принципі погодилася прийняти пункт наземного базування таких ракет на півночі країни, і нині цю можливість уже обмірковують і обговорюють.

Філіп Кроулі вкотре наголосив, що нова система протиракетної оборони не має здатностей, щоб бути спрямованою проти Росії. Він повторив, що її мета – захист американських військ у Європі та союзних США європейських держав від загрози нападу балістичних ракет із Ірану, яка постає останнім часом.

Раніше в четвер у Румунії президент Траян Бесеску оголосив, що його країна готова прийняти в себе американські ракети-перехоплювачі. За його словами, його країну офіційно запросив узяти участь у системі протиракетної оборони президент США Барак Обама, і календар, узгоджений із американською стороною, передбачає поставити ці об’єкти на чергування від 2015 року.

Рішення про участь Румунії в американській системі ПРО ще має затверджувати її парламент.
XS
SM
MD
LG