Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина у переддень виборів: «своя» проти «чужого»


Дніпропетровськ – Напередодні другого туру президентських виборів Дніпропетровськ заряснів білбордами з політичною агітацією, у якій використовується тема регіонального патріотизму. «Своя» кандидатка проти «свого», але все-таки не зовсім, кандидата… Експерти вбачають у такій рекламі політичних опонентів спроби посісти найвище крісло в державі, експлуатуючи вічну тему земляцтво. Наскільки виправданою може бути гра на інструменті з двома струнами – «свій» і «чужий»?

На білбордах у Юлії Тимошенко багато варіантів меседжів: «Дніпропетровськ – передмістя Донецька чи батьківщина президентів?», «Дай шанс землячці», «Своя краща, ніж чужий». У Віктора Януковича – тільки один і уже традиційний напис: «Дніпропетровщина за Януковича».


У штабі БЮТу не приховують: регіональний патріотизм – один із ключиків до сердець виборців. Перед другим туром, кажуть, вирішили нагадати краянам, звідки є і походить чинна прем’єрка.

Регіональний патріотизм = Тігіпко + Тимошенко

Результати першого туру в області, коли за Януковича проголосувало понад 40% виборців, а за Тимошенко лише 14%, штабістів не засмучують. Наразі вони рахують дещо по-іншому: якщо об’єднати в регіоні голоси за Тимошенко й за ще одного земляка, Сергія Тігіпка, вийде майже стільки, як у донецького кандидата.

Народний депутат-«б'ютівець» Святослав Олійник впевнений: регіональний патріотизм не підведе і в другому турі.

«Дніпропетровськ має місце у великій політиці, більш правильно все-таки підтримувати своїх, а не підтримувати сусідів. А подбати про своє місто можуть, очевидно, тільки свої. І той тандем дніпропетровських політиків, який сьогодні вимальовується, має перспективне майбутнє», – каже б'ютівець Святослав Олійник.

Дніпропетровець Кучма агітує за сусіда

Хмизу у вогонь підкидає й інший земляк, екс-президент Леонід Кучма. Раніше він сам не раз наголошував на своїй «дніпропетровськості». Наразі ж приїхав зі столиці на батьківщину спеціально, щоб агітувати. Та не за «свою» Тимошенко, а за «сусіда» Януковича. Ситуація парадоксальна, Леонід Кучма пояснює: темі земляцтва взагалі не місце у великій політиці.

«Цю тему для людей великої політики взагалі треба викреслити. Проста причина: якщо прийшов керівник держави чи керівник уряду і він має виходити із загальнонаціональних інтересів. Тема, яку піднімають, що один земляк, а інший ні, – це просто цинізм», – заявив Леонід Кучма.

Тема земляцтва вичерпується

Експерти проводять паралелі: нинішня гра на регіональному патріотизмі нагадує 1998 рік, на тому ж конику тоді в’їхав до парламенту дніпропетровець Павло Лазаренко зі своєю «Громадою». Тему земляцтва у політичній боротьбі можна використовувати як завгодно довго, каже політолог Віктор Пащенко. І щоразу це працюватиме, але з різною ефективністю.

«Цей підхід можна використовувати довго – «голосуйте за НАШОГО представника», оскільки у нас у політиці взагалі головний мотив ідентифікації виборців – це пошук «свого», за соціальними ознаками, за географічними», – пояснює експерт.

Експерти також упевнені: гра на регіональному патріотизмі – це ініціатива не столичних, а місцевих штабів. За кілька днів перед і виборами ті перестраховуються додатковими білбордами, щоб потім, у випадку чого, заявити: ми робили все, що могли.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG