Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині мобілізують виборців і згадують голосування 9 лютого 1947 року


У Львові, як і в багатьох інших містах, до неділі вивісили нову рекламу – знайому рекламу Віктора Януковича, тільки вже без його прізвища
У Львові, як і в багатьох інших містах, до неділі вивісили нову рекламу – знайому рекламу Віктора Януковича, тільки вже без його прізвища

Львів – Майже до 100 населених пунктів Львівщини довелось розчищати дороги, щоб люди змогли проголосувати. Через складні погодні умови членам дільничних комісій важко доїхати до тих людей, які голосують удома. На 16-ту годину в Львівській області проголосували близько 48% виборців. Це на 3% більше, аніж у першому турі.

У Яворівському районі організували автобуси, щоб доставити виборців на дільниці, оскільки через сильні снігопади людям важко самостійно добратись до дільниць.

«Якщо у транспорті немає агітаційних матеріалів, то штаб кандидата має право надати людям автобуси», – наголосила в коментарі Радіо Свобода представник Комітету виборців у Львівській області Оксана Дащаківська.

Хоча міська влада Львова пообіцяла збільшити кількість працівників комунальної служби в день голосування, щоб забезпечити теплом приміщення дільничних комісій і розчистити доступ виборців до дільниць, я не побачила сьогодні на вулицях міста комунальників.

Натомість біля приміщень багатьох дільниць у Львові прочитала оголошення: «Обережно! Слизькі сходи».

3% виборців Львівщини голосують удома

Літні люди з паличками ледь ішли слизькими тротуарами і дорогами. Біля більшості дільниць не було посипано піском і не була розчищена дорога. А це є ще однією з причин, що багато старших людей не ризикнули вийти з дому або ж повертались назад.

Близько 3% виборців в області, тобто 77 тисяч осіб, голосують сьогодні вдома. В першому турі їх було на 10 тисяч менше.

За словами польських спостерігачів, Україні в майбутньому варто змінити таку процедуру голосування. Для прикладу, у Польщі не можна голосувати поза межами дільниці. Людям із фізичними вадами організовують доступ до дільниці, а ті, хто перебуває у ліжковому режимі, важко хворий, не голосують взагалі.

Дехто з членкинь дільничних комісій був із зачіскою «а-ля Тимошенко»

На одній із дільниць у Жовківському районі членкині комісії мали зачіски у стилі Юлії Тимошенко. Ще на одній дільниці над кабіною для голосування був плакат із прапором ОУН-УПА.

Анджей Запаловскі, екс-депутат Європарламенту, спостерігач із Польщі Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO, зазначив, що це дрібні порушення, вони і аж ніяк не мали впливу на загальний перебіг і результат голосування й не зіпсували загального враження міжнародних спостерігачів від ходу виборів.

За їхніми попередніми оцінками, вибори на Львівщині відбуваються демократично, згідно з європейськими стандартами, і щодо організації, процедури виборів, допущення представників від обох кандидатів.

Телефонний дзвінок щодо замінування дільниці у 118-му виборчому окрузі виявився фальшивим, але голосування було перерване, усіх людей вивели з приміщення. Невідомо, чи не були пошкоджені виборчі документи і чи будуть визнані вибори на цій дільниці.

Другий тур багатий на людську фантазію

До сьогодні збереглись чимало з технологій, запроваджених уперше в часи УРСР, в 1947-му. А це і мертві душі у списках, і залякування, й підкупи, а ще додались димові шашки і липові замінування дільниць.

Запам’ятається другий тур голосування ще й дрібними протестними акціями, коли на Миколаївщині чоловік прикував себе до стовпа, в Криму на дільницях виборці заповнювали бюлетені ручкою, чорнило з якої з часом зникає, а на Полтавщині чоловік з’їв бюлетень. Людським фантазіям немає меж.

Львівські політологи та аналітики прогнозують можливе протистояння під час підрахунку голосів і перевезення бюлетенів та протоколів у ТВК.

Чимало технологій виборів 1947 року збереглись донині

У таку ж негоду, сильні снігопади і морози, як сьогодні, галичани уже голосували 9 лютого 1947 року, коли вперше обирали депутатів у Верховну Раду УРСР. Старожили пам’ятають цю криваву лютневу неділю, коли після неділі голосування населення Львівщини зменшилось на 20%: когось вивезли у Сибір, а когось просто застрелили.

Будинки у селах були обклеєні портретами Сталіна і Леніна, а на ранок на цих портретах були домальовані хвости і роги. І про це мовиться в документах Держархіву СБУ (9/13, ст. 376, том 39). Після цього усю сім’ю вивозили у Сибір.

1947 рік для Галичини був голодний, недоїдали не тільки у Львові, але й по селах. Люди як могли бойкотували вибори, ігнорували усі агітації. Галичани вдавалися до різних хитрощів, щоб тільки не проголосувати.

У кожному селі стояли загони НКВС і Червоної Армії. Вони ходили від хати до хати і змушували людей проголосувати. У документах описаний один випадок у сільській родині. Коли енкаведисти зайшли до хати, діти здійняли страшний лемент, мама взяла бюлетень, розірвала його і кинула в урну, а потім ще раз підбігла, мовляв, вона ще раз хоче проголосувати другим клаптиком. Наступного дня цієї сім’ї у селі уже не було.

Згідно з документами, в одному селі в Жидачівському районі, для прикладу, налічувалось 110 виборців, а за підсумками виборів проголосували на 700 людей більше.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG