Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина проголосувала з незначними порушеннями


Юлія Тимошенко голосувала в рідному Дніпропетровську
Юлія Тимошенко голосувала в рідному Дніпропетровську

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську, на батьківщині одного з кандидатів на Президента Юлії Тимошенко, день голосування пройшов у цілому спокійно. Це зафіксували і російські, й європейські спостерігачі. Сама Юлія Тимошенко голосувала в рідному місті, на виборчій дільниці, що розташована в будівлі медакадемії. У місцевому штабі Партії регіонів гучних заяв про порушення не робили, водночас окремі члени виборчого штабу БЮТ заявляють про можливі фальшування з боку опонентів.

Усі дільниці на Дніпропетровщині повідкривали вчасно, без пригод. На деяких день виборів нагадував свято – лунала музика, продавали гарячі пиріжки й котлети. Активність виборців була вищою, аніж у першому турі, – понад 67%, отож не обійшлося без черг у середині дня.

Траплялись і незначні конфлікти між членами виборчкомів та виборцями: на одній дільниці громадянин вимагав видати бюлетень за водійським посвідченням, на іншій – чоловік зчинив галас, бо не знайшов свого прізвища в списках.

Міжнародні спостерігачі загалом відзначила кращий рівень підготовки до виборів у цьому регіоні, аніж у першому турі. Вони кажуть, що порушення на Дніпропетровщині бачили, але незначні. Зокрема, на двох дільницях були відсутні у переносних скриньках контрольні листи, ще одна дільниця отримала надто багато, майже тисячу, додаткових бюлетенів.

За словами міжнародного спостерігача від громадської організації «За справедливі вибори» Ігоря Богданова, найгрубішим порушенням були відмови членів виборчих комісій включати громадян у додаткові списки для голосування і затягування цієї процедури. Та й це не вважають суттєвим.

«Яскравих порушень або чогось такого екстраординарного, чого дехто очікував, принаймні, ми як міжнародні спостерігачі не зафіксували. Але ми не виключаємо наявність фактів, які є відхиленням від законодавства. Та вони не вплинули на волевиявлення», – вважає міжнародний спостерігач.

Підвезення виборців до дільниць транспортом штабів – порушення чи ні?

У дніпропетровському штабі Віктора Януковича процедурою виборів у цілому задоволені. Натомість у таборі Юлії Тимошенко – ні.

Увечері в неділю член окружної комісії № 26, депутат міськради від фракції БЮТ Анжеліка Пилипенко заявила: «регіонали» у день виборів своїми автобусами підвозили літніх людей на дільниці, і це є значним порушенням. В автобусах, припускає депутат, міг відбуватися і підкуп виборців.

А втім, її однопартієць, народний депутат Святослав Олійник не схильний розглядати «транспортні» послуги штабу опонентів як значний інцидент.

«Я не можу сказати, що бачив якісь масові порушення. Існує давня тема підвезення виборців на виборчі дільниці. Безумовно, були такі пересування транспорту, людей підвозили. Але як це буде трактуватися судовими органами – це питання», – відзначив «бютівець» Святослав Олійник.

У штабі Юлії Тимошенко повідомили, що про факти підвезення виборців автобусами кандидата-опонента поінформують міліцію та СБУ.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG