Доступність посилання

ТОП новини

Крим голосував прогнозовано – як хотіла кримська влада


Під час підрахунку голосів на одній із виборчих дільниць Сімферополя
Під час підрахунку голосів на одній із виборчих дільниць Сімферополя

Сімферополь – Попри всі старання місцевої влади (читай – Партії регіонів), активність кримських виборців зросла несуттєво. Втім, це не завадило кримчанам показати відносно високу підтримку Вікторові Януковичу і присоромити сепаратистів, які закликали бойкотувати «окупаційні» вибори.

За першими прогнозами, Віктор Янукович, очевидно, отримає в автономії «свої» очікувані 70%, що, на думку спостерігачів, є суттєвим внеском до загальної скриньки його голосів. Але підтримка Юлії Тимошенко може виявитися більшою від очікуваних 15–20% – за рахунок консолідованого голосування кримськотатарського населення.

Попередні дані з дільниць у кримськотатарських селищах засвідчують високу явку і майже 90-відсоткове голосування за кандидатуру, рекомендовану Меджлісом, – Юлію Тимошенко.

Загалом активність під час другого туру голосування в автономній республіці сягнула 67% – це на 4% вище, аніж під час першого туру 17 січня 2010 року, але на 7% нижче, ніж під час останнього туру попередніх президентських виборів у грудні 2004 року. Цього разу знову найактивніше голосували мешканці віддаленого Ленінського району і міста Керчі, а більш пасивними були виборці на Південному узбережжі Криму.

Підрахунок голосів на одній із виборчих дільниць Сімферополя
Незалежні спостерігачі з-за кордону не побачили суттєвих порушень, хоча виборчі штаби обох кандидатів протягом усього дня обмінювалися взаємними обвинуваченнями.

Звинувачення – від «убивства Кеннеді» до підвозу виборців і ручок із чорнилом, що зникає

Регіонали повідомили, що напередодні невідомі масово телефонували кримчанам і, називаючись прихильниками Партії регіонів, рекомендували поставити хрестики напроти прізвища Януковича і одночасно закреслити прізвище Тимошенко, що зробить бюлетень зіпсованим.

Водночас бютівці звинувачували регіоналів, що ті за допомогою корумпованих судів намагаються «вибити» з виборчих комісій представників Тимошенко, здобувши таким чином чисельну перевагу. У штабі Тимошенко також заявляли, що у Джанкої керівників виборчих комісій невідомі залякували розправою після перемоги Януковича.

Регіонали, зі свого боку, стверджували, що кримські бютівці відправили до Києва понад тисячу «міцних парубків» для участі у вуличних акціях. Лідер кримського БЮТ народний депутат України Андрій Сенченко назвав це твердження «параноєю».

Разом із тим місцеві мас-медіа з посиланням на прес-службу кримської організації Партії регіонів повідомили, що виявили на кількох дільницях виборчих округів №№ 1, 5, 9 і 10 ручки з чорнилами, що зникають. БЮТ відхрестився від підозр і заявив, що також «не має стосунку і до вбивства Кеннеді».

Із інших інцидентів смерть спостерігача на дільниці в Алушті, розлив ртуті і тимчасове знеструмлення двох дільниць у Сімферополі мало вплинули на перебіг виборів.

Водночас місцева преса відзначає масовість випадків підвозу виборців на дільниці для голосування. Активісти Партії регіонів майже не приховують, що це їхня ініціатива – мовляв, хотіли допомогти немічним виборцям.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG