Доступність посилання

ТОП новини

Галичани масово підтримали Юлію Тимошенко


На виборчій дільниці у Львові підраховують голоси
На виборчій дільниці у Львові підраховують голоси

Львів – За попередніми даними, у другому турі виборів Президента у Львівській області взяли участь близько 75% виборців, як і в попередньому турі. На Тернопільщині явка виборців вища і становить понад 83%. Близько 80-85 % мешканців обох областей віддали свої голоси за Юлію Тимошенко. У Львівському обласному штабі Віктора Януковича прогнозують, що їхній кандидат набрав від 8 до 10 % голосів.

Виборці Львівщини і Тернопільщини, які у першому турі підтримали Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка на цей раз голосували за чинного Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Згідно власних спостережень, за Віктора Януковича у Львові переважно віддавали свої голоси російськомовні виборці.

Від 5 до 8% виборців, за попередніми даними, не підтримали жодного з кандидатів. Для прикладу, у виправній колонії суворого режиму № 30, понад 900 в’язнів проголосували за Тимошенко, більше 70 – за Віктора Януковича і понад 70 осіб не підтримали жодного з кандидатів.

«Вибору як такого нема»

Якими були аргументи львів’ян під час голосування?

«Вибору як такого просто нема, тому вибираємо на свій розсуд».
«Хочу, щоб Україна була Україною, щоб українська, а не російська мова мала перевагу, щоб були зарплати і пенсії, освіта належна».
«Ми були на Майдані усією родиною і думаємо, що Тимошенко змінить ситуацію».
«Може щось змінить, не буде розбазарювання держави, розподілу України».
«Вона ще може втримати державу, а Янукович цього не зробить».
«Тимошенко це європейськість і демократія в державі».
«Зараз така ситуація, як було між Кучмою і Симоненко, нема кращого вибору і все».
«Я за Януковича, бо Тимошенко більше зло».

Штаби фіксували порушення, а спостерігачі їх не виявляли

Протягом дня голосування штаби Юлії Тимошенко і Віктора Януковича звинувачували один одного у порушеннях. В обласному штабі кандидата в Президенти Юлії Тимошенко оприлюднювали інформацію, що виборцям видавали не підписані бюлетені, що велась прихована агітація, оскільки місто рясніло бігбордами з лозунгом Януковича «Україна для людей». В обласному штабі Віктора Януковича заявляли про зростання на 10 тисяч виборців, які виявили бажання голосувати поза межами дільниці.

Водночас, за оцінками міжнародних спостерігачів, яких на Львівщині було 84, не виявлено жодних серйозних порушень у день голосування ані в області, ані на дільницях у Львові. Про це наголосив Анджей Запаловскі, екс-депутат Європарламенту, спостерігач «Міжнародної організації зі спостереження за виборами «CIS-EMO» (Польща).

«Ми були на десятках дільниць і побачили, що вони працюють згідно європейських норм, добре організована робота, видача бюлетенів, ставлення толерантне представників обох кандидатів», – зазначив Анджей Запаловскі.

А дрібні порушення, на думку спостерігачів, не матимуть жодного впливу на результати голосування.

Галичани не готові до протестів

Львівські аналітики і політологи в один голос заявляють, що питання перемоги того чи іншого кандидата вирішуватиметься у суді, якщо різниця між Тимошенко і Януковичем буде до 5%.

В іншому випадку прогнозують загострення політичного конфлікту, пікети, мітинги, заворушення.

Тим часом галичани не готові протестувати на Майдані на кшталт 2004 року. Підштовхнути до цього може хіба що запровадження в країні другої державної російської мови. Але, на думку аналітиків, Віктор Янукович не насмілиться на такий крок.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG