Доступність посилання

ТОП новини

30 тисяч киян травмовано через безпорадність влади


Київ, 15 січня 2010 року
Київ, 15 січня 2010 року

Київ – Українці потерпають не лише від снігопадів та завірюх, але й від безпорадності влади. За офіційними даними, у столиці, порівняно з минулою зимою, удвічі збільшилась кількість людей, які зазнали травм на неприбраних комунальними службами вулицях. Хто винен у такій ситуації і як пересічному громадянинові відстоювати у такій ситуації свою права?

За даними київської мерії, з середин грудня і до кінця січня понад 10 тисяч мешканців столиці зазнали травм на вулицях через ожеледицю. Це майже удвічі більше, ніж минулого року. Мер столиці Леонід Черновецький навіть виділів на забезпечення травмпунктів додатково півтора мільйони гривень.

Київська міська влада звинувачує в тому, що відбувається, районні державні адміністрації, які не впоралися із ситуацією. Натомість голова Шевченківської райдержадміністрації Віктор Пилипишин доводить протилежне.

«У 2005 році бюджети десяти районів майже дорівнював бюджетові міста, – каже він. – А в 2008-09 роках співвідношення стало один до п’яти. Місто централізувало максимально всі ресурси і повноваження, які є в Києві. Але чомусь не захотіло взяти на себе відповідальність. Там, де «треба красти» гроші – там вони проявляють активну діяльність. А там, де треба брати відповідальність – цього немає».

За словами Віктора Пилипишина, через ожеледицю на київських вулицях постраждало приблизно втричі більше людей, ніж про це повідомляє мерія. «Тільки у Шевченківському районі від початку зими постраждало близько трьох тисяч осіб, – каже він. – Тому, якщо помножити на десять районів, то вийде близько тридцяти тисяч».

Судитися і переобирати

Через неприбрані від снігу та криги вулиці київська влада на кілька гривень зменшила комунальні тарифи. Проте багато хто з киян сприйняв такий крок як знущання з боку влади. Тим часом, перші постраждалі від ожеледиці кияни вже звернулися із судовими позовами, вимагаючи компенсацій за свої переломи та моральну шкоду.

Ефективних і водночас законних шляхів боротьби проти бездіяльності міської влади в українців немає. Керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко каже, що в такому разі інтереси киян мають захищати насамперед обрані ними депутати міськради.

«Кошти на прибирання вулиць очевидно були передбачені в бюджеті, – каже правник. – Куди вони траться? Якщо тут виявляється недбалість чи бездіяльність посадовців, то депутати міськради мають реагувати. Коли хтось зазнав збитків, пошкодив здоров’я і може довести, що це сталося через недбалість міської влади, то можна звертатися в суд за відшкодуванням збитків. Нарешті, треба робити відповідні висновки, і голосувати за тих, хто ретельніше піклуватиметься про інтереси громади».

Незадовільний стан комунального господарства експерти констатують в багатьох містах України. Громадська організація «комунальний фронт» закликає новообраного Президента не відкладати кардинальні реформи у цій галузі. Бо подальша експлуатація інфраструктури, яка залишалася у спадок ще від Радянського Союзу стає, стає дедалі проблематичнішою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG